Мисията на Русия видя опити да се забие клин в руско-българския диалог
Руското посолство в България излезе с официална позиция относно шпионския скандал.

От мисията заявяват: „В условията на усложняване на международната обстановка са очевидни „непрестанни” опити да се забие клин в руско-българския диалог и за пореден път да се демонизира нашата страна”.

Задържаха група за шпионаж, изнасяли тайна информация, сред тях има военни (ВИДЕО)

„Според изявленията по време на днешния брифинг на Прокуратурата на Република България, разследването по отношение на задържаните на 18 март лица, обвиняеми в шпионаж в полза на чужда държава, още не е завършено.

Разчитаме, че до решението на съда по това дело спекулациите относно уж причастността на Русия към разузнавателна дейност срещу интересите на България ще бъдат прекратени”, допълват от посолството.
 
 

🇧🇬 В условията на усложняване на международната обстановка са очевидни "непрестанни" опити да се забие клин в...

Posted by Посольство России в Болгарии on Friday, 19 March 2021


„Изхождаме от това, че съдебното разследване ще бъде проведено на деполитизирована, безпристрастна и обективна основа в строго съответствие с нормите на българското и международното законодателство”, се казва още в позицията.

Припомняме, че от държавното обвинение посочиха, че за първи път в новата ни история е разкрита група за шпионаж. Бивш ръководен кадър на военното разузнаване е арестуван като лидер на групата.

Соченият за водач е завършил образованието си в България и чужбина, като е и кадър на ГРУ. Преподавател е в служба „Военно разузнаване”. Задачата му е била да изгради нелегална агентурна мрежа.

Вербувал лица, които са имали достъп до тайните на НАТО и ЕС, допълват от държавното обвинение. В групата участвала и съпругата на резидента, която има руско и българско гражданство. 
nova.bg