Двама военнослужещи от Министерството на отбраната са задържани за 72 часа по подозрение за изнасяне на класифицирана информация в полза на чужда държава, съобщават от прокуратурата. Пет са общо лицата, спрямо които наблюдаващия прокурор е постановил мярка „задържане за срок до 72 часа“ и ще се извърши преценка относно внасяне на искане за тяхното постоянно задържане под стража. Спрямо едно лице, което съдейства изцяло на разследването, е взета мярка за неотклонение „парична гаранция“.

Задържането е станало в резултат на проведени оперативно-следствени действия на службите за сигурност. По случая е образувано досъдебно производство.

„Разследването е от особено значение за българската национална сигурност и тази на ЕС, НАТО и другите ни партньори като САЩ. Случаят е без аналог в новата ни история. Българските граждани могат и трябва да се гордеят със службитени за сигурност”, заяви на брифинг главният прокурор Иван Гешев.

Мащабна акция срещу изнасянето на секретна държавна информация

Започнали сме да забравяме да обичаме родината, че сме българофили, че защитаваме националния си интерес и да не го продаваме за жълти стотинки, посочи той.

„Ние не мразим никоя чужда държава, но трябва и сме длъжни да защитим България”, добави още той.

Министърът на отбраната и ръководителят на военно разузнаване имали особен принос за развитието на разследването, каза Гешев.

Акцията по задържането им започна вчера на няколко места в София, като дори се наложи екип на полицията да има дори на магистрала "Тракия", освен в различни квартали на столицата.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева обясни, че ръководителят на групата у нас е бивш ръководен кадър на Служба „Военно разузнаване“ към министъра на отбраната, който условно ще бъде наричан „Резидент“.

Той е завършил военно образование в България и чужбина, както и разузнавателна школа в Москва към ГРУ. Милева допълни, че ръководителят на групата впоследствие става и преподавател по дисциплини с оперативна насоченост в служба „Военно разузнаване“. Неговата основна задача е била да изгради нелегална агентурна мрежа. За тази цел той е вербувал лица, които във връзка със служебните си задължения, са имали достъп до класифицирана информация на България, НАТО и ЕС. Сийка Милева допълни, че в групата е участвала и съпругата на резидента. Тя има руско и българско гражданство.

„Същата се е ползвала с доверие на руските дипломати, акредитирани у нас. Играла е ролята на посредник между Резидента и служител на Посолството на Руската федерация, като е предавала информация и парични средства. Документирани са разговори между нея и Резидента, както и нейни посещения в Посолството на Руската федерация в София.

От Прокуратурата пуснаха записи с разговори между резидента и неговата съпруга, както и видеоклип, в който тя посещава руското посолство в столицата.

Другите участници в групата са били изключително подготвени: военнослужещи и заемащи висши държавни длъжности. Тяхната роля е била да събират и да предоставят нерегламентирано на резидента класифицирана информация на България, НАТО и ЕС, като са имали разрешение за достъп до нея.


Един от участниците в групата е направил опит да избяга, той е бил заловен за кратко време. Избягалият е бил задържан в близост от Руското посолство в София.  Шест са обвиняемите лица, всички са с мярка "задържане под стража".

Единият от участниците е ръководен кадър от МО, занимавал се с планиране и бюджет на ведомството. Другият е от военното разузнаване. Той изготвял информация за хибридни заплахи и рискове, в т.ч. и от Русия. Третият участник е от военно разузнаване, той бил изпращан на мисия с контингенти зад граница. Четвъртият е бивш служител на военно разузнаване. Бил е секретар , военно аташе и аташе по отбрана в чужбина. Сега е директор на класифицираната регистратура в НС.

Шефът се срещал с останалите в ресторанти, на обществени места, в колата му или на спортни мероприятия. Срещите се уговаряли предварително. Имало резервни дати и места. Давал указания как да се съхранява тайната информация на специални карти, а телефоните, които ползвали били замаскирани като подаръци.

За да изнасят информация, военните снимали дори мониторите на компютрите си, като това продължавало с часове.

Милева направи и извод от събраните доказателства: "Престъпната група е създала сериозна заплаха за националната сигурност на страната ни, свързана със събирането и издаването на информация на чужда държава, представляваща държавна тайна на България, НАТО и ЕС".

Военно-апелативният прокурор Елин Алексов обясни, че групата действала дълго време, и че задържаните ще бъдат обвинени в престъпления срещу републиката. Групата събирала технологични и военни тайни и така увредила държавния интерес.

Към настоящия момент в Народното събрание не е постъпвала официална информация от компетентните органи за участие на служител на институцията в група за шпионаж.

Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание по повод изнесена от прокуратурата информация на извънредния брифинг.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов също коментира случая във Варна. "Членовете на групата, обвинени в шпионаж, са събирали основно информация за проектите за модернизация на българската армия", каза той.

По думите му, групата е била под наблюдение от септември и че от дейността й непоправими щети не са нанесени.

Руското посолство в България също излезе с официална позиция относно шпионския скандал. Мисията на Русия видя опити да се забие клин в руско-българския диалог.

Руското посолство излезе с позиция за шпионския скандал


"Разчитаме, че до решението на съда по това дело спекулациите относно уж причастността на Русия към разузнавателна дейност срещу интересите на България ще бъдат прекратени”, допълниха от посолството.



Главният прокурор Иван Гешев направи и първи коментар по случая в Twitter. Той поздрави всички, които работят, за да защитят интересите на България и сподели цитат на генерал Иван Колев, който гласи: 

"Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия задето ни освободи. Но какво търсят сега казаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним както всеки враг, който пречи за обединението на България!“