Съдът не трябва да уважи иск за баташкото клане
Съдът не трябва да уважи иск за баташкото клане / netinfo
Делата, които кметът на Батак Петър Паунов и директорът на НИМ Божидар Димитров възнамеряват да заведат срещу авторите на проекта “Митът Баташко клане”, имат малки шансове за успех. Това заяви в съдебната рубрика “Темида” на Дарик радио известният правозащитник Михаил Екимджиев.

Според него е налице колизия на две основни човешки права – правото на чест и достойнство на засегнатите от тезата, че клането в Батак е само мит и правото на авторите на тази теза да разпространяват своите идеи, дори и те са скандални и неприети от обществото.

Според Екимджиев съдът не би следвало да уважи искове на кмета на Батак и директора на Националния исторически музей. Това значи авторите на проекта Мартина Балева и Улф Брунбауер от Института за Източна Европа към Берлинския университет да бъдат санкционирани за това, че са си позволили да разпространят нетрадиционно мнение, обясни правозащитникът. Екимджиев смята, че не може да се търси отговорност и от немската фондация, финансирала проекта, тъй като донорът не носи вина за резултатите от научната разработката.

Петър Паунов и Божидар Димитров могат да заведат искове за накърнена чест и достойнство само в лично качество, а не в институционално – съответно като кмет на община Батак и директор на НИМ, подчерта Екимджиев.