Съдът не даде ход на делото за сградата убиец на Алабин
Съдът не даде ход на делото за сградата убиец на Алабин / Sofia Photo Agency, архив

Фалстарт на делото за инцидента със сградата на ул „Алабин". 10 години след трагичния случай, при който две млади жени загинаха под руините на сградата, родителите им се срещнаха с четиримата подсъдими в Софийския градски съд.

Майката на едно от момичетата заяви пред медиите, че не таи надежда, че процесът ще приключи в следващите 10 години. Според нея до момента върху разследването е упражняван огромен натиск с цел делото изобщо да не влезе в съда. Адвокатът на двама от обвиняемите Константин Симеонов пък коментира, че истинските виновници за трагичния инцидент от 2006 г. не са клиентите му, а представители на Столичната община и редица други институции.

Следващото заседание от процеса ще е на 11 октомври.

Съдът върна делото на прокуратурата за сградата убиец на ул. „Алабин"

Две момичета загинаха при срутване на стара сграда на ул. „Алабин" 39 в центъра на София на 19 септември 2006 г. 26-годишната Деница Ченишева и 24-годишната Петрина Христова загинаха на място, след като автомобилът им, с който пътуваха по улицата, бе затрупан от падналата сграда. От отломките бяха затрупани паркиралите по улицата коли.

Две жени загинаха при срутване на сграда в София

По разследването за трагичната смърт бяха повдигнати обвинения повече от 6 години след инцидента - през ноември 2012 г. Софийски градски съд тогава повдигна обвинения за причиняване на смърт поради немарливо изпълнение на занятие на Георги Кирчев и Петър Петров. Кирчев е управител на „Хрисома" ООД, собственик на сградата. Петров пък е бил технически ръководител на извършвания в нея ремонт.

За смъртта на момичетата са обвинени още Николай Симеонов, управител на "А3-Архитектура и изпълнение" и строителят Манчо Антонов, собственик на фирмата за ремонти ЕТ "Медия Манчо".