ДВЕ ЖЕНИ ЗАГИНАХА ПРИ СРУТВАНЕ НА СГРАДА В СОФИЯ
ДВЕ ЖЕНИ ЗАГИНАХА ПРИ СРУТВАНЕ НА СГРАДА В СОФИЯ / netinfo

Две жени загинаха при срутване на стара сграда на ул. "Алабин" в центъра на София. Жертвите са на видима възраст около 20 години.

Момичетата са загинали на място, след като автомобилът им "Пежо" със софийска регистрация, с който пътували по улицата, бил затрупан и размазан напълно.

Пожарникарите разразяха колата, за да могат да извадят телата.

Паднала е фасадната стена, като е разрушила и трите етажа от 4-етажната сграда. На партера се е намирал магазинът за обувки "Бата".

<!--Sm-->

През последните няколко дни там е извършван ремонт.

Всички работници, които са били на обекта, са го напуснали час и половина преди инцидента. На мястото е бил един охранител, които обаче успял да се изтегли в момента, в който чул пропукване.

8 човека от Планинската спасителна служба и 3 кучета работиха в руините на сградата. Спасителите разказаха пред Дарик, че е изключително опасно дори да се минава около сградата, защото има вероятност от още срутвания. Около 03.00 часа ще бъде срутена останалата стена, защото тогава опасността за хората ще бъде по-малка.

Известни са фирмата, която е правила ремонта, както и собственикът на сградата, но ще бъдат оповестени по-късно.

Мая Кирчева е името на собственика на срутилата се сграда в центъра на София. Тя и съпругът и Георги Кирчев се извикани в Софийска градска прокуратура и разговарят с градския прокурор Вичо Вичев, научи Дарик радио.

Две трети от собствеността на сградата е на частни лица, съобщи заместник-кметът по сигурността Цветан Цветанов. Преди години една трета от собствеността е била на общинското предприятие ДКС „Средец”, след което е била приватизирана.

Министър-председателят Сергей Станишев беше на мястото на срутената сграда в центъра на столицата. Там бяха още и министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски, вицепремиерът Емел Етем, министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов и заместник-кметът на София Цветан Цветанов.

Спасителните действия продължават с помощта на екипи от Планинската спасителна служба.

Сградата ще остане отцепена цяла нощ и утре през деня, собщиха от МВР, защото има опасност от повторно срутване. Вече е започнало разследване на статута на сградата и всички магазини там. Зам.-министърът на вътрешните работи Бойко Коцев също беше на мястото на инцидента.

Цяла нощ ще продължи работата за обезопасяване на района около срутилата се сграда в столицата, съобщиха още от МВР.

Цветан Цветанов съобщи още, че вече назначена комисия, която ще извърши проверка по случая. Ще бъдат съборени останалите стени от сградата. Случаят е предаден на следствието. На мястото на инцидента тази вечер беше и софийският градски прокурор Вичо Вичев. Под ръководството на главен комисар Николай Николов екипите, обезопасяващи района, ще работят цяла нощ.

Вече е запечатан архивът на район „Средец”. Това е районът, на чиято територия се намира срутилата се вече сграда на улица „Алабин” 39.

В Пирогов и други болници в столицата няма закарани пострадали при инцидента.

Не е искано разрешение за преустройство на срутилата се стара сграда на ул. „Алабин” в столицата. Искано е само разрешение за узаконяване на търговски обект, което е отказано. Това каза за Дарик радио кметицата на район Средец Мария Станева пред репортера на Дарик радио Миглена Георгиева. Чуйте звуковия файл.