Свинаров: ГЩ  на БА носи отговорност са съхранението на боеприпасите
Свинаров: ГЩ на БА носи отговорност са съхранението на боеприпасите / netinfo

Генералния щаб на Българската армия носи цялата отговорност за складирането и съхранението на боеприпасите в поделението край Челопечене. Това каза пред Дарик бившият министър на отбраната Николай Свинаров.

Проблемът е изключително тежък. Известно е много добре, че България в последните повече от десет години ясно преминава от въоръжение по стандартите на Варшавския договор към въоръжение по стандартите на НАТО.

Оттук нататък много видове боеприпаси стават ненужни и те трябва да бъдат унищожени. Оказва се, че за това са нужни много сериозни финансови резерви. Процедурите по утилизация на остарялото въоръжение и техника вървят, но не с темпото, което ние искаме поради недостиг на средства, така че проблемът е изключително тежък. Но все пак да напомня за добрата страна на нещата и тя е, че няма жертви. Все пак е добре по един тежък инцидент без жертви да направим необходимите изводи и да се предприемат необходимите мерки. Във всеки случай проблемите не са само в това поделение и в този склад.