Свикват заседание на Националния пандемичен комитет
Свикват заседание на Националния пандемичен комитет / снимка: DarikNews

По разпореждане на заместник-премиера Емел Етем днес се свиква заседание на Националния пандемичен комитет заради заплахата от свински грип. На заседанието ще бъда разгледана наличната към момента информация от международните организации и засегнатите страни, ще бъде анализирана степента на съществуващия за България риск и ще се набележат допълнителни мерки, информират от здравното министерство.

От ведомството припомнят, че генералният секретар на СЗО Маргарет Чан оповести решението на организацията за преминаване от 4-та фаза - „период на готовност за пандемия" към 5-та фаза - новият щам се предава от човек на човек и е засегнал повече от 2 страни-членки на организацията. Обявената 5-та фаза, ниво 1 за България означава, че в страната все още няма внос на посочения вирус и остават в сила разпоредените мерки от 4-та фаза.

Очаква се на днешната извънредна среща на министрите на здравеопазването на страните-членки на ЕС да се обсъди обща стратегия на Съюза за противодействие на разпространението на новия грипен щам.