Министърът на електронното управление Божидар Божанов свиква днес извънредно заседание на Съвета по киберсигурността към Министерски съвет. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на електронното управление. 

На заседанието ще бъде обсъдена актуалната ситуация и съществуващите заплахи за киберсигурността в страната, както и ще бъдат набелязани мерки за повишаване на киберсигурността и реакция при киберзаплаха или възникнали киберинциденти, застрашаващи националната сигурност. 

Това е първото заседание на Съвета, откакто министър Божанов пое председателството му, след гласувана от парламента поправка в Закона за електронно управление през февруари т. г. 

Съветът по киберсигурността е консултативен орган, който анализира тенденциите на киберзаплахите, рисковете, методите за противодействие и за развитието на необходимия капацитет, приоритетите за изграждането и развитието на човешки, технологични, инфраструктурни, финансови и организационни компоненти и при необходимост предлага решения и действия по отношение на тях.