/ Dariknews.bg, архив
От пощите увериха хората, че няма да останат без пенсии за Великден
Не са изтекли данни след хакерската атака на "Български пощи", посочи пред медиите изпълнителният директор Деян Дънешки и увери, че хората няма да останат без пенсии за Великден. 

Информационни системи на „Български пощи“ са станали обект на кибератака

"Както обществото беше информирано, към настоящия момент претърпяваме сериозна кибератака с дата 16 април, събота. Атаката е специфична, не е извършена от България. Всички институции и експерти работят по отстраняване на проблема", обясни Дънешки и се извини за забавянето на всички, които очакват да получат пенсии и добавки. 

Шефът на пощите направи и важно уточнение за това как, къде и докога хората ще могат да си ги получат:

"Процесът е забавен и е така предвид различния механизъм, по който ги обслужваме. Тъй като електронният картон, с който работихме доскоро, позволяваше възможност пенсиите да бъдат получавани във всяка пощенска станция в страната. Към настоящия момент те ще бъдат раздавани единствено и само в пощенските станции по местоживеене. За утрешния ден, който е последен за изплащането, ще направим допълнителен анализ и ако се наложи, ще изискам да се работи и на следващия ден, 21 април. Така че ако някой случайно не е успял да си получи парите, да си ги получи в този ден преди празниците".

"Всички пенсионери, които искат да си вземат пенсиите и отидат до пощенските станции, ще си ги получат. Няма да останат пенсионери, без да си получат пенсиите. Създадени са възможности, но се работи по-бавно", гарантира изпълнителният директор на "Български пощи" Деян Дънешки. 

Системите се възстановяват една по една.

"Когато имаме готовност да работим на пълните възможности, ще информираме допълнително”, заяви той и потвърди, че към момента няма информация да са изтекли данни.