/ БГНЕС
Свидетел по мегаделото КТБ разкри нови подробности от схемата с кухи фирми на укриващия се в Сърбия банкер Цветан Василев.

Третият свидетел за източването на 2,5 млрд лева от Корпоративна търговска банка - бившият финансист Албена Андреева разказа в специализирания наказателен, че през през 2005 г. била назначена за главен счетоводител в инвестиционния посредник „Фина-С“, фирма, собственост на Цветан Василев. Мястото спечелила чрез фирма за подбор на кадри, след като заемала мениджърска позиция в банка. Финансовият директор по това време на „Фина-С“ Бисер Лазов я запознал с Цветан Василев.

„Той ми каза две основни неща – че иска лоялност от мен и че няма да контактувам с него, а това ще става чрез Бисер Лазов. С течение на времето забелязах, че дружествата, на които се водеха счетоводствата бяха на колеги, които работеха в офиса“, започна с показанията си Андреева, като изреди дълъг списък с имената на касиери, секретарки, шофьори, охранители и други служители, които формално били собственици на фирми. Всяка вечер Цветан Василев отивал в офиса на „Фина-С“ на ул. „Дебър“ 17 в София, за да му се отчитат задачите и да дава нови.

„Понякога го чакахме и в извънработно време да дойде“, отбеляза Андреева. Василев присъствал на празнуването на рождени дни, а на всяко новогодишно парти държал реч за фирмените планове и намерения, с което вдигал самочувствието на служителите си. Андреева разказа, че постепенно променила мисленето си и вече не й се струвало странно, както в началото, че служители подписват за фирми, на които са само формални собственици. Тя също започнала да го прави.

„С течение на годините се регистрираха все нови и нови фирми, назначаваха се и нови счетоводители, защото работата беше повече“, разказа Андреева. През 2011 г. тя била назначена за изпълнителен директор на дружеството „Финансово консултиране“, което правело пасивно счетоводство на фирмите. Андреева организирала и разпределяла работата на счетоводителките, събирала данни и информация от отделните счетоводства. В началото на 2013 г. фирмата се преместила в новата сграда на бул. „Цар Борис III” 159, където заела крило от 6 етаж. На същия етаж бил и кабинетът на дъщерята на банкера Радосвета Василева, а на 12 етаж – този на Цветан Василев. Андреева нямала достъп до 12 етаж.

Цветан Василев спрял да ходи при счетоводителите,
а създаването на нови дружества продължавало. При регистрирането на всяко от тях, по електронна поща идвало съобщение за неговото име, ръководство, адрес и след това бил изготвян договор между новото дружество и „Финансово консултиране“. В този момент броят на дружествата вече бил над 100.

„В началото на юни 2014 г. получихме призовки за разпит в следствения отдел на СГП, питаха за предмета на дружествата, за счетоводството. На 13 юни, беше петък, 10 ч., Бисер Лазов ме извика в кабинета си, там имаше още няколко души. Каза ми, че малко преди това имал сеща с адвокат Карадалиев, тогава не знаех кой е той, и че днес в офиса ще идват разследващи. Пуснах счетоводителките да си ходят с обяснението, че предстои профилактика. Малко след това видях, че на стаи на юристи се слага табела „адвокатска кантора“ и с колички се вкарват документи. После дойдоха хора с карти, които казаха:„Изключете всички телефони и отворете всички врати“. Разследващите иззеха документи. В следващите дни поискахме да излезем от дружествата, които формално притежаваме, но Цветан Василев вече го нямаше. На 23 юни се събрахме в заседателната зала в крилото на юристите и подписахме подготвените от тях документи, че излизаме от фирмите, и изпратихме Бисер Лазов да се срещне с Цветан Василев. След като се върна от Сърбия, го попитах: „Подписа ли Василев документите?“. Лазов ми отговори: „Не“.

За мен това беше краят“, разказа още Андреева.
Тя описа още как в края на юни адвокат Лазар Карадалиев се настанил в кабинета на Цветан Василев на 12 етаж, извикал ги и им казал, че той вече представлява банкера. Василев се свързал със счетоводството по видеоконференция и обяснил, че ще бъде структурирано ново счетоводство с друг ръководител.

„Аз не бях в тази структура. Достъпът на Бисер Лазов до сградата беше спрян. Аз успях да опазя документацията и за един месец да я предам на счетоводители по опис. През това време на няколко пъти беше спиран достъпът до сървъра със счетоводните бази и звънях на тел.112. Затова направих пълен архив на всички счетоводни бази, за да не се окаже, че счетоводният архив е изтрит. Счетоводителките поискаха да бъдат освободени, но това стана след като издадоха счетоводството. Данъчните започнаха ревизии. Казаха ми, че адвокат Карадалиев им казал, че документите на „Бромак“ са на 6 етаж и там всички са престъпници. Те се убедиха, че не е така, съдействахме им, предадох архива и си тръгнах през август. В следващите месеци бях подложена на тормоз – подслушваха ме в жилището ми, получавах телефонни заплахи, изрисуваха колата ми“, разказа Андреева.
Пред съда тя описа и как е представлявала формално „Хедж инвестмънт България“ и
подписвала документи от името на фирмата.
„Цветан Василев ни обясняваше, че ние правим добри неща. През 2011 г. смятах, че наистина това е така, мислех, че това е привилегия и доверие. „Хедж“ имаше големи задължения към КТБ без да е заложено имуществото на „Авионамс“ и на „Дунарит“. През юли 2014 г. помолих Бисер Лазов за подкрепа и той се ангажира да бъда сменена от управлението на дружеството. На общо събрание беше решено той да стане изпълнителен директор, но то не беше вписано в Търговския регистър, квесторите го обжалваха и решението падна. В края на 2014 г. подадох заявление до Търговския регистър да бъда отписана като член на Съвета на директорите. Документацията на дружеството беше предадена на прокуратурата. По време на разпит ми предявиха кредитното досие на дружеството, там видях документи с мой подправен подпис“, обясни Андреева. В началото на 2015 г. Андреева била сменена като представляваща „Хедж“ и дори дружеството завело дело срещу нея за увреждане.

„Търговско дело срещу мен, че липсват пари, едва ли не съм си ги присвоила. Това не е вярно, с тези пари дружеството беше придобило дълг на мажоритарния си собственик и това бе установено на 3 съдебни инстанции.

За мен Цветан Василев е затворена страница“, заяви Андреева. По нейни спомени, „Хедж“ е имала около 85 млн. лв. кредити от КТБ, с тези пари фирмата давала заеми, участвала в други дружества и даде пример със закупуването на акциите на „Авионамс“. Андреева бе категорична, че не е имала служебни отношения с изпълнителните директори на КТБ, но ги познавала.

„Някои от дружествата във „Фирмата“ имаха реална дейност, но болшинството от тях получаваха банкови кредити и даваха заеми“, разкри още Андреева.