/ iStock/Getty Images
За 19 поредна година фондацията "Еврика" ще определи студентите, които ще получават именни стипендии в размер на 2300 лева годишно, но вече в 11 области, съобщават от организацията.

Стипендиите ще получат студенти в областите: компютърни науки на името на Джон Атанасов; математика на името на акад. Никола Обрешков; изчислителна математика и математическо моделиране на името на акад. Благовест Сендов; физика на името на акад. Георги Наджаков; химия и химични технологии на името на акад. Ростислав Каишев; медицина и биология на името на акад. Методи Попов; аграрни науки, включително ветеринарни науки и горско стопанство на името на акад. Дончо Костов; инженерни науки в областта на електрониката, автоматизацията и електротехниката на името на акад. Димитър Мишев; инженерни науки в областта на машиностроителните технологии на името на акад. Ангел Балевски; строителство и архитектура на името на Кольо Фичето; икономика на името на акад. Евгени Матеев.

В резултат на постъпило целево дарение, за трета поредна година след конкурс и по правилата за отпускане на именни стипендии, ще се определи и поредният носител на специалната стипендия "Акад. Александър Теодоров - Балан". Тя е в размер на 2300 лв. и е за студент по българска филология и литература.

Право на кандидатстване за именните стипендии на фондация "Еврика" и за стипендията "Акад. Александър Теодоров - Балан" имат български студенти в български университети в определените области, съгласно наименованието на стипендиите. Кандидатите трябва да са завършили най-малко втори курс от обучението си с успех по учебни години, не по-малък от много добър (5.00), както и да са записани за редовно обучение в университетите за учебната 2021/2022 година.
БТА