/ DarikNews.bg
В новия програмен период на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" (ОПРЧР) са заложени над 750 млн. лв. за деинституционализация на възрастни.

Домовете от стария тип ще бъдат закрити и на тяхно място ще се появят модерни социални услуги, съобщава социалният министър Деница Сачева в профила си във Фейсбук.

"Без хората, които да работят вътре обаче, те ще останат само сгради", допълва Сачева. По думите на министъра, затова ще бъде подготвена Стратегия за човешките ресурси в социалната сфера, в която ще се регламентира както образованието на кадрите, така и кариерното им израстване.
 
 

ℹ️В новия програмен период на ОПРЧР са заложени над 750 млн. лв. за деинституционализация на възрастни. ‼️Домовете от...

Posted by Деница Сачева on Thursday, 4 March 2021


Сачева посочва, че ръководителите на социалните услуги от Добрич и региона са я уверили, че има голяма нужда от такава стратегия и това ще е стъпка в правилната посока.

Сачева: По мярката 60/40 са запазени почти 300 хил. работни места

"Ще продължим да работим и за увеличение на възнагражденията на колегите, защото техният труд е изключително важен и всички го видяха в пандемията", заявява министърът.

Обмисляме да въведем държавни стипендии за студентите, които изберат специалност, свързана със социалните дейности, съобщава Деница Сачева.

"Грижата за хора е и ще остане основополагаща и в следващите години ще дава добра реализация. Това я прави професия на бъдещето и ние трябва да стимулираме младите хора да се занимават с това", допълва министърът на труда и социалната политика.
БТА