Стотици надзиратели протестираха пред Министерството на правосъдието (СНИМКИ)
Стотици надзиратели протестираха пред Министерството на правосъдието (СНИМКИ) / снимки: БГНЕС
Стотици надзиратели протестираха пред Министерството на правосъдието
77313
Стотици надзиратели протестираха пред Министерството на правосъдието
  • Стотици надзиратели протестираха пред Министерството на правосъдието

Служители на затворите и надзиратели излязоха на пореден протест в столицата, но така и не постигнаха споразумение с правосъдното министерство. Шествието им започна от правосъдното министерство, мина през финансовото и завърши пред Народното събрание. Исканията им за пореден път са свързани с осигуряването на финансиране в размер на между 10 и 12 млн. лева - пари, с които да бъдат заплащани извънредният и нощният труд на надзирателите.

Като основен мотив да излязат на пореден протест служители на затворите и надзиратели посочиха, че за пета поредна година в бюджета на правосъдното министерство пари за извънредния и нощния им труд няма.

След продължила близо 30 минути среща и ръководството на ведомството, председателят на синдиката на работещите в затворите Иван Петров съобщи, че отново няма яснота за исканията им.

„От Министерски съвет казват трябва да се намалят разходите. Как могат да се намалят разходите в нашата система. Вие знаете ние работим със живи хора, които са извършили престъпления спрямо българското общество и изтърпяват наказания в местата за лишаване от свобода. Няма как, както в един завод или офис, парите стигат до тук, заключваме и цеха, пускаме хората в неплатена отпуска. Като няма пари да ги пуснем до май месец, докато се оправи времето, за да не хабим пари за осветление, отопление и т.н. и да си ги върнем. Който се върне”, обясни той.

Стотици надзиратели протестираха пред Министерството на правосъдието (СНИМКИ)
netinfo

Протестиращите посрещнаха с мощни освирквания директора на затворите Росен Желязков, който се опита да успокои напрежението, но без да даде конкретни отговори.

„Имаме ресурси в самата дирекция да се оптимизираме, да се предприемат мерки, които да отговорят на съвременната обстановка. Ние трябва да отчетем, че имаме спад в затворническата популация. На базата на това да се преразпределят средствата, за да могат парите да се разпределят в звената, където са нужни. Това ще бъде направено в основната сила, т.е. исканията на надзирателите са справедливи, но ние го правим. Това, че има емоция в момента, е разбираемо”, коментира Желязков.

Протестиращите пък заявиха, че отново ще излизат на улицата докато държавата не намери пари за нощния и извънредния им труд.