Станишев: Ще запазим интензивността на диалога ни с Русия
Станишев: Ще запазим интензивността на диалога ни с Русия / netinfo
България ще запази интензивността на политическия диалог с Русия. Това е казал премиерът Сергей Станишев на среща с председателя на Групата за приятелство с България в Държавната Дума на Русия Евгений Фьодоров, съобщиха от правителствената информационна служба. Фьодоров води руска парламентарна делегация, която от днес е на тридневно официално посещение у нас.

Станишев е отбелязал, че България ще продължи да работи за утвърждаване на конструктивността и прагматизма в двустранните отношения. Той е определил връзките между двете страни като позитивни и динамични. По думите на Станишев може да се говори за ново качество на отношенията между България и Русия, съобщи БТА.  

На срещата са били обсъдени необходимостта от балансиране на двустранния търговски стокообмен, сътрудничеството в областта на културата и на туризма. Между двете страни има договореност 2008-ма да бъде обявена за Година на Русия в България, а 2009-та - за Година на България в Русия. Според Станишев инициативите за отбелязване на 130 години от Освобождението ще доведат до активизиране на връзките в областта на културата. В процес на съгласуване е междуправителствена програма за сътрудничество в областта на културата, образованието и науката за периода 2007-2009 година.

Премиерът е подчертал, че при изграждане на нефтопровода Бургас-Апександруполис ще бъдат спазени екологичните стандарти и туристическата индустрия няма да бъде засегната. На срещата са обсъдени други проекти с руско участие, сред които сключеният през 2006 г. меморандум между "Булгаргаз" ЕАД и "Газпром" и проектът за изграждане на АЕЦ "Белене".

Сергей Станишев и Евгений Фьодоров са изразили мнение, че между двете страни има значителен нереализиран потенциал в областта на туризма. Българският премиер е запознал руските депутати с параметри от споразумението на страната ни със САЩ за съвместно ползване на военни съоръжения. Станишев е подчертал, че те ще останат под българско командване и мащабът им не отговаря на изразените от руска страна безпокойства.