Станишев: Приоритет е сигурността на контингентите в Косово
Станишев: Приоритет е сигурността на контингентите в Косово / снимкa: Sofia Photo Agency

Премиерът Сергей Станишев съобщи, че е провел заседание с ръководителите на специалните служби и с министрите на външните и на вътрешните работи Ивайло Калфин и Румен Петков, на които е получил актуална информация за събитията в Косовска Митровица. По думите му, в момента е гарантирана сигурността на българските контингенти в Косово и дипломатическите мисии в Сърбия.

Естествено е България, като съседка на Сърбия, да следи с особено внимание развитието на политическата ситуация там и в Косово, подчерта Станишев. Първият приоритет за нас е да се гарантира сигурността на българския контингент в рамките на КейФОР и на полицейските ни сили под ръководството на ЮНМИК в Косово, каза премиерът.

Той уточни, че са взети всички мерки за максималната сигурност и спокойствие на военните ни контингенти там и те продължават да изпълняват мисията си, нещо повече, информират непрекъснато ръководствата на МВР и на Министерството на отбраната за ситуацията в Косово. По време на заседанието в МС министър-председателят е получил информация и за взетите превантивни мерки за засилване сигурността на българското дипломатическо представителство в Белград след ескалацията там.

Премиерът Станишев уточни, че в следващите седмици ще провежда редовно такива заседания с участието на ръководителите на спецслужбите и министрите на външните и вътрешните работи по ситуацията в Косово.

Той още веднъж повтори, че България ще следи дали новообявената държава предприема конкретни действия по прилагането на стандартите на плана „Ахтисаари” относно спазването на човешките права, децентрализацията и опазването на православните паметници.

По-рано по време на парламентарния контрол Станишев коментира вчерашните дебати по вота на недоверие с думите „какъвто дебатът на опозицията, такъв и отговорът на премиера, бях разочарован от дискусията.

Пак по време на контрола премиерът се ангажира и да провери скоростта на работа в патентното ведомство.