Специализираният съд да се занимава с организираната престъпност
Специализираният съд да се занимава с организираната престъпност / cнимкa: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Специализираният съд трябва да се занимава с организираната престъпност
32446
Специализираният съд трябва да се занимава с организираната престъпност
  • Специализираният съд трябва да се занимава с организираната престъпност

Премиерът Бойко Борисов подкрепи главния прокурор Борис Велчев в мнението му, че специализираният съд трябва да се занимава с организираната престъпност, а не да се натоварва с дела срещу лица, които заемат високи постове в държавата.

„Най-голямото наказание за един политик не е дори самата присъда. Фактът да отидеш в съда, фактът да те съдят, да ти повдигат обвинение, то е достатъчно като наказание. Вече колко ще го съдят след това е друг въпрос. Но той като имидж, като професия, вече е загубен", коментира премиерът.

Докато тежката организирана престъпност, убийствата, грабежите, изнасилванията, когато е в рецидив... Има хора, които по няколко пъти вършат тези неща, много зли са, много кървави, и действително могат да посегнат и върху длъжностни лица. Затова те трябва да отидат в специализирания съд, където съдиите, прокурорите, сградите, да бъдат по друг начин охранявани", уточни Борисов.

„Министър, депутат или кмет ще го съди съд, или специализиран съд в случая, ще касае финансови престъпления. Ако вкараме и това в специализирания съд веднага ще го опорочим, че би могло да се ползва за политически разчиствания. Ако някой някога надделе във Висшия съдебен съвет, както сега Тройната коалиция изцяло управлява съдебната система чрез ВВС, определен от нея", обясни още той.

Вчера Борис Велчев заяви в Народното събрание, „че е необходима особена специализация, за да могат да бъдат съдени народни представители, министри, кметове, магистрати". Главният прокурор застана зад идеята за специализиран съд, но само по отношение на борбата с организираната престъпност.