Бактерията се разпространява в болници в целия свят
Бактерията се разпространява в болници в целия свят / ThinkStock/Getty Images
Специализираната болница по онкология стопила над 2 млн. лв. дългове за година
99238
Специализираната болница по онкология стопила над 2 млн. лв. дългове за година
  • Специализираната болница по онкология стопила над 2 млн. лв. дългове за година
Големият проблем на Специализираната болница по онкология е, че се помещава в сграда, строена през 50-те години на миналия век и в „хотелската” си част лечебното заведение е силно изостанало. Напредък в тази посока ще бъде един от приоритетите на директора на болницата д-р Стефан Константинов. В интервю за Дарик радио той обяви, че за последната година лечебното заведение е успяло да стопи над 2 млн. лв. дългове и е отчело положителен финансов резултат.
 
"Ние след вече година усилена работа докарваме резултата на нула, даже отчитаме и положителен финансов резултат. Това не значи, че болницата е с някаква печалба, че имаме някакви свежи пари, защото ние имаме дългове да покриваме, но това значи, че болницата се развива много добре", каза Константинов.
 
"В момента големият проблем е, че това лечебно заведение е в сграда, която е строена през 50-те години. Тогава концепциите са били едни, а днес са съвсем други и очакванията и изискванията към лечебните заведения се променят. В тази, да я нарека хотелска част болницата е силно изостанала и се надявам, ако не за всички, то поне за част от отделенията да е приложим решения, които са адекватни на днешния ден", каза шефът на болницата. Той отбеляза, че има няколко клиники, които са реновирани като тези по урология, хирургия на гърдата, лъчетерапията, която е обновена благодарение на европейски проекти и по думите на болничния директор е на световно ниво.
 
"Поетапно се оправят нещата, вероятно следващата година цялата болница няма да може да бъде приведена във вида, в който искам, но поне да имаме всяка година нещо да ни движи напред", каза Константинов.
 
Приоритет е да бъдат подобрени условията за пациентите, категоричен е той.