Трите електроразпределителни дружества продължават да работят за отстраняване на прекъсванията на електрозахранването в някои места заради влошената климатична обстановка у нас през последните дни. Това каза заместник-министърът на енергетиката Красимир Ненов на конференция за устойчива, ефективна и сигурна енергийна система, която се провежда в София. По думите от Електроенергийния системен оператор вече са отстранили по-голямата част от повредите.

По темата на конференцията енергийният зам.-министър призна, че има огромно закъснение в актуализацията на Интегрирания план в областта на климата и енергетиката. Ненов припомни, че актуализацията на плана трябваше да е готова през юни тази година, но това не е факт и в момента. Към днешна дата има създадена междуведомствена работна група между седем министерства. Ангажирана е компетентна организация, която да изготви актуализиран модел. Очакванията са през януари догодина да се получат първоначалните стъпки от моделирането на плана. През март 2024 г. трябва окончателно да е готово моделирането на плана, добави Красимир Ненов.

Има над 1500 сигнала за паднали дървета и клони на територията на София. Работата продължава и в момента, заяви Теодора Полимерова -  директор на дирекция "Климат, енергия и въздух" в Столична община.

паднали дървета София
БГНЕС

паднали дървета София
БГНЕС

През нощта в София продължи работата по почистването на града, съобщиха от пресцентъра на Столичната община. Извършени са обработки с разпръскване на смеси срещу заледяване и почистване на улици и булеварди, по които се движи градския транспорт, основни улици в районите, както и вътрешноквартални улици и общински пътища в районите „Витоша“, „Овча купел“, „Красна поляна“, „Кремиковци“, „Сердика“, „Люлин“, „Връбница“, „Панчарево“, „Нови Искър“, „Банкя“. 

Извършени са обходи на пътната инфраструктура от екипите на дирекция „Аварийна помощ и превенция". Почистването на прекършени клони и паднали дървета от аварийните екипи на Столичната община продължава. Екипите са отреагирали на 12 сигнала, свързани с прочистване на пътни платна. През деня ще бъдат почистени паднали клони в парковете и градините. 

Градският транспорт изпълнява редовните си маршрути, с изключение на временно скъсените на трамвайни линии 10 и 23. Трамвай №10 ще се движи от ж.к. „Западен парк“ до площад „Журналист“ до разчистването на трасето в лесопарковата част и възстановяване на контактната мрежа от паднали клони. От утре ще бъде пуснат заместващ автобусен транспорт. 

Движението на трамвайна линия 23 е от ж.к. „Гео Милев“ до депо „Искър“. 

Възстановена е работата на над 20 светофарни уредби, на които са отстранени технически проблеми вследствие на силния вятър и валежите. 

Отворени за движение са пътищата на планината Витоша - квартал „Драгалевци“ – хижа „Алеко“ и квартал „Бояна“ – местност Златните мостове. Извършено е опесъчаване и почистване. Автобусните линии 63 и 66 изпълняват редовните си маршрути.  

паднали дървета
БГНЕС

От Столичната община напомнят на шофьорите да бъдат внимателни и да карат със съобразена скорост и автомобили оборудвани за движение при зимни условия. 
В центъра за настаняване на бездомни е осигурен подслон на четирима души. Гражданите могат да подават сигнали за бедстващи хора на тел. 112, за да бъдат настанени в центъра. 

Според прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология днес облачността ще е променлива, често намаляваща до слънчево. Ще продължи да духа умерен, в Дунавската равнина и Източна България - временно силен, вятър от запад-северозапад. Преобладаващите максимални температури ще са между 0° и 5°, в София - около 2°. Привечер вятърът ще се ориентира от югозапад, още ще отслабне, облачността от запад отново ще започне да се увеличава.
БТА, НИМХ