Социолог: 30% от избирателите изневеряват на партията си
Социолог: 30% от избирателите изневеряват на партията си / netinfo
Българските политици няма да се съгласят на радикални промени в изборното ни законодателство, заяви социологът Михаил Константинов на дискусията, организирана от президента, за промяна в политическия модел, която продължава в НДК вече пети час.

Константинов определи измененията в изборните ни закони, от които България има нужда, не като радикални, а като възможни и достатъчни.

Михаил Константинов призова парламентарно представените партии до края на юли да зададат политическите параметри на промяната в изборното ни законодателство. По думите му, в момента 30% от избирателите изневеряват на партията, за която обикновено гласуват, тъй като не харесват определени личности в партийните листи.

Социологът предложи окрупняване на избирателните райони и повече гъвкавост в твърдите партийни листи. Проф. Константинов предложи мястото на партийния елит в Народното събрание да бъде гарантирано чрез национални листи, а мажоритарният елемент да бъде застъпен в районни листи. Нека да предотвратим и лъжата кандидатиране в два избирателни района, призова Константинов.