/ Thinkstock/Getty Images
В Отделението по гинекология на университетската болница "Света Марина" в Плевен член-кореспондент проф. д-р Григор Горчев и неговият екип извършиха изключително рядка и сложна животоспасяваща операция на млада бременна жена с рак на шийката на матката, с което бяха спасени и бебето, и майката.
 
В момента жената и нейното момченце са в добро състояние след двете едновременни интервенции - раждане чрез цезарово сечение с последваща радикална хистеректомия и тотална тазова лимфна дисекция, съобщават от пресцентъра на здравното заведение.

Младата пациентка е била в напреднала бременност, когато по време на рутинен преглед към женска консултация съобщила за прокървяване. След извършен гинекологичен преглед е диагностицирана с рак на маточната шийка. Насочена е към болница "Света Марина" в Плевен и консултация с проф. Горчев. Пред него жената била категорична в желанието си за запазване на бременността.

Това изискало събиране на екип от висококвалифицирани специалисти и едновременно провеждане на две сложни операции за спасяване на живота на жената и нейното дете. Първата - акушерска операция чрез цезарово сечение, била осъществена от д-р Пепо Партенов, началник на АГ клиника "Света Марина". Втората - гинекологична интервенция, извършил проф. Горчев - радикална хистеректомия за отстраняване на матката с лимфна дисекция.

По думите на проф. Горчев тази сложна двойна операция е била животоспасяваща за младата жена и единствено възможна от гледна точка на разрешаване на нейното онкологично заболяване и осигуряване на възможност да износи и роди здраво дете.

Като извод от ситуацията известният медик съветва бременните жени да посещават редовно кабинетите по женска консултация и да провеждат всички рутинни, профилактични прегледи и изследвания.
БТА