/ БГНЕС
До словесен обстрел между БСП и ГЕРБ в парламента се стигна след като социалистите поискаха отговори какво става в кабинета "Борисов 3". Повод за искането им са думи на вицепремиера Валери Симеонов за липса на диалог в коалицията и нарушени пропорции във властта. От ГЕРБ призоваха да не се влиза в нападки кой какво е казал и заявиха, че са в началото на стабилен управленски мандат.

БСП и ГЕРБ в спор по предложения на министър Горанов

"Преди четири месеца ГЕРБ и "Обединени патриоти" съставихте правителство, което щеше да работи в името на прозрачност, стабилност на България, борба с корупцията, увеличаване на доходите. Тогава ние от "БСП за България" заявихме, че това е безпринципен съюз за власт, постове и пари, а не за правене на политики. Само четири месеца по-късно тези наши думи се потвърдиха отвътре, от правителството", заяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова в декларация.

Корнелия Нинова
БГНЕС

Тя цитира думи на вицепремиера Валери Симеонов, че напоследък нямат диалог с Борисов и на ръководни длъжности се поставят хора по чисто партийни съображения. "От кого са поставени на натиск министрите и кой прави тези назначения, очевидно другият коалиционен партньор - ГЕРБ", заключи Нинова. Лидерът на червените отбеляза, че преди да се стигне до "тези тежки откровения в правителството", партньорите в управлението са имали противоречия на тема "Корупция", за отпадане на клас прослужено време, както и за евентуално увеличение на заплатите на полицаите.

6 месеца след изборите: Рейтинг и одобрение на правителство и министри
 
Нинова отбеляза, че от доклада за националната сигурност е видно, че държавата ни е изправена пред огромни предизвикателства. "И вместо да решавате това, вие се занимавате с калинки, постове и обвинения в корупция", обърна се Нинова към управляващите.

Нинова: Борисов извършва тежък грях в политиката (ВИДЕО)

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов призова да не се влиза в нападки кой какво е казал. Изборите са минали и ние сме в началото на един стабилен управленски мандат, който залага на прозрачност и ефективност, добави той. Цветанов отбеляза, че вчера е имало Политически съвет на коалицията, на който са отчели слабостите, допуснати през последните няколко седмици.

Цветан Цветанов
БГНЕС

Той отбеляза резултатите от управлението - намаляване на контрабандата до 7 процента и икономически растеж за първото полугодие на годината от 3,6 процента, който в края на годината се очаква да бъде 3,9 - 4 процента. Цветанов посочи, че от 1 октомври минималната пенсия става 200 лева, като увеличението ще получат 820 хиляди пенсионери, и апелира да бъдат оценени усилията на управляващите. Цветанов посочи, че за първи път се отпускат 624 млн. лева за образователна инфраструктура по програма "Райони в растеж".

Бойко Борисов: Нинова три пъти да се отрече от Сатаната (ВИДЕО)

По-смисленият дебат трябва да се води по проектобюджета за 2018 г., който предстои да бъде внесен в парламента, смята Цветанов и изрази убеденост, че ще се намерят повече средства за отбрана и сигурност. Вие започнахте личните нападки, благодарение на вашия народен представител Антон Кутев, обърна се той към социалистите и посочи, че страната се нуждае от конструктивен диалог.

В лично обяснение Антон Кутев обвини представителите на ГЕРБ за тона в политиката и припомни изказванията им от преди пет-шест години. Той призова Цветанов да върне парите, които страната ни е изплатила по дела в Страсбург, заведени заради негови действия. Не се срамувам от това, което правих като вицепремиер и министър, заяви в отговор Цветан Цветанов и посочи, че тогава общественото одобрение към полицията е било над 50 процента.
 
БТА