/ БГНЕС
Липсата на резултати в битката с корупцията, престъпността и несигурността дърпат надолу рейтинга на правителството. Това показват резултатите от проучване на агенция "Алфа Рисърч" за обществено-политическите нагласи, проведено в периода 13-20 септември.

Все по-малко хора искат да стават политици, адвокати и митничари

Кредитът на доверие към кабинета се поддържа от одобрението към инфраструктурата, външната политика и икономическото оживление. За най-успешни политики, наред с инфраструктурата българите определят още туризма и отчасти образованието. Въпреки че към него има повече резерви, одобрението в аванс се дава преди всичко за увеличението на учителските заплати и усилията за намаляване на отпадащите от училище деца.

В дъното на класацията, като най-неуспешни, се определят правосъдието, здравеопазването и  борбата с престъпността.

Мнозинството от българите забелязват фалшивите новини

Безспорен лидер сред министрите в кабинета е вицепремиерът Томислав Дончев. Новост е второто място на представител на коалиционния партньор - военния министър Красимир Каракачанов, следван от спортния – Красен Кралев и на четвърта позиция Лиляна Павлова като министър на председателството на България на Съвета на ЕС. Интензивните външно-политически обиколки извеждат на пета позиция външния министър Екатерина Захариева.

Какви са рейтингите на партийните лидери?

Президентът Румен Радев запазва преобладаващо обществено доверие. Едва 13 на сто заявяват негативно отношение към него. Положителните оценки обаче също леко намаляват, но все пак са значително повече -  54%.