Забелязва се умора от политическото противопоставяне, каза социологът Боряна Димитров
Президентската институция запазва високо обществено доверие. 57% одобряват дейността на Румен Радев, а 12% не я одобряват. Това каза пред NOVA социологът Боряна Димитрова по повод проучване на "Алфа рисърч". 31 на сто от участвалите в допитването нямат нито положително, нито отрицателно мнение за дейността на държавния глава, като според Димитрова тази част от хората обикновено формират позицията си след един двугодишен период.
 

Президентът Румен Радев
БГНЕС, архив

Изследването на NOVA и „Алфа Рисърч” е проведено от 12 до 22 юни между 1024 души. Това е първото проучване на „Алфа рисърч” след конституирането на 44-ото НС и формирането на третия кабинет на Бойко Борисов.

С ниска степен на доверие се ползва парламентът. 39 на сто не одобряват работата на Народното събрание, а едва 15% я одобряват. 45 на сто от хората нямат нито положителна, нито отрицателна оценка. Налице е спад от около 20 на сто в отрицателната оценка на парламента, като това говори за кредит на доверие, смята Боряна Димитров. Не толкова се е повишило доверието в парламента, колкото са спаднали най-критичните нагласи, които са достигнали 57 на сто в края на предходното НС, отчете тя.
 

Бойко Борисов Димитър Главчев Корнелия Нинова
БГНЕС, архив

„Забелязва се умора от политическото противопоставяне”, заяви социологът. "Хората поставят на първо място способността на политиците да поставят ясни, конкретни цели и да представят стъпки към тяхното решение", коментира тя.  От изследването става ясно, че 50% одобряват влизането на България в Шенген.

Пръв по доверие сред лидерите на парламентарно представените политически сили е Бойко Борисов. Одобрението за премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е 32.2%. По думите на социолога той успява да привлече симпатии не само на привържениците на своята партия, но и от тези на други политически сили, които са готови да подкрепят правителство, когато има конкретни стъпки.

Един от лидерите на Обединените патриоти Красимир Каракачанов е с 28.4 на сто одобрение, а соцлидерката Корнелия Нинова – с 27.3 процента доверие.

Одобрението за лидера на партия "Воля" Веселин Марешки е 18.1 на сто, а за другия съпредседател на ОП Валери Симеонов - 13 процента.

Рейтингът на последния от тримата лидери на ОП Волен Сидеров е 6.6 процента. Независимо че Обединените патриоти участват в управлението, одобрението за техни представители е доста различно.

Одобрението за председателя на ДПС Мустафа Карадайъ е 6 процента.
nova.bg