Председателят на БСП Корнелия Нинова
Председателят на БСП Корнелия Нинова / БГНЕС
БСП и ГЕРБ в остър, задочен спор заради предложените от финансовия министър Владислав Горанов промени в закона за публичните финанси. Те предвиждат общините да не могат да правят нови задължения, ако са заложили по-високи приходи в бюджета си, но не могат да ги изпълнят.

Според социалистите ще се стигне до ощетяване на общините. А пък управляващите контрираха, че от левицата манипулират информацията и заблуждават обществото.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини управляващите в двоен аршин в отношението към общините.

Нинова съзря рискове в предложения, оповестени от Макрон в България

"По подготовката на бюджета за 2018 година категорично ще се противопоставим на това - и на н
ачина на разпределение на парите към общините с постановления, и на диференцирания подход според политическата сила, която управлява общината. Защото допускаме, че този подход ще се задълбочава заради идващите местни избори. Това също е начин да си купиш и манипулираш местни избори, като правиш такъв тип държавна политика към определени общини", коментира тя.

Нинова влезе и в конкретика: "Само с едно постановление - номер 153, на 28 юли 2017 година Министерският съвет разпределя 20 089 000 лв. на 31 общини на ДПС, 10 038 000 лева на 14 общини на ГЕРБ, 1 340 000 лева на две общини на БСП. Това са фактите". Отговора на въпроса кой с кого управлява оставям на вас, обърна се соцлидерката към журналистите.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ
БГНЕС, архив

Веднага след това на обвиненията реагираха и управляващите. "Нинова изрази тезата, че с промените, които са подготвени и публикувани за обществено обсъждане на сайта на Министерския съвет, управляващите се опитват да дестабилизират малките общини, респективно тя говореше за общините на БСП, там даваше примери. Това просто не е истина. Проектът, който е публикуван и ще бъде обсъждан в парламента, има две основни цели. Едната е допълнително изчистване на текстове във връзка с транспониране на директивата на ЕС и втората е темата за усъвършенстване на механизма за финансова дисциплина на общините и на механизма за финансово оздравяване на онези общини, които са в практически фалит", обясни Менда Стоянова от ГЕРБ.

Затруднените общини ще могат да ползват безлихвен държавен заем

Тепърва предстои проектът на финансовото министерство да бъде подложен на обществено обсъждане и след това да влезе в парламента.