Корнелия Нинова
Корнелия Нинова / БГНЕС

Предложенията от френска страна за промяна в директивата за командироване на работници крият рискове и застрашават основните принципи на ЕС за свободно движение на хора, стоки и капитали и за равни права на европейските граждани. Това коментира на пресконференция председателят на БСП Корнелия Нинова.

Макрон обеща на „скъпи Бойко” подкрепа за Шенген и еврозоната

Тя даде пример, че с предложението колко време може да стои един работник в друга държава може да се ограничи правото на свободно движение. Предложението е на три седмици работникът да се връща в страната на изпращане. Ако предложенията станат факт, ще наливаме пари в осигурителните системи на други държави членки, а в НОИ и без това има дефицит и той ще се задълбочи, коментира Нинова.

Корнелия Нинова
БГНЕС


Със започването на новия политически сезон в парламента социалистите ще отправят въпроси към социалния и към финансовия министър относно промяната в директивата за командированите работници - как ще се отрази на бюджета на НОИ и на правата на работниците.

Евродепутатът Петър Курумбашев коментира дебата в Европарламента относно промяната в директивата. Той посочи, че не трябва транспортът да бъде включен в нея, защото има изключителна мобилност на работната ръка. България трябва да бъде много внимателна, когато се идва с такива предложения, посочи той по повод визитата на френския президент Еманюел Макрон. Едва ли не от нас се иска подкрепа за тази директива в замяна на едно ефимерно влизане в Шенген или в Еврозоната, коментира Курумбашев.

Макрон: България е изпълнила критериите за членство в Шенген

Общото впечатление е, че г-н Борисов приема тази заявка за промяна в директивата безусловно, каза в отговор на въпрос Нинова. Различно е впечатлението от президента Радев, който постави много на място въпроса за равните права и за това социалният дъмпинг, срещу който сме, да бъде обвързан в общ разговор с корпоративния и данъчния дъмпинг, добави тя.

БГНЕС