Борисов и Макрон
Борисов и Макрон / БГНЕС
Франция ще подкрепи България за приемането й в чакалнята на еврозоната и в Шенгенското пространство. Това обеща президентът Еманюел Макрон след разговора си на „четири очи” с българския премиер, към когото се обърна със „скъпи Бойко”.

ВИЖТЕ СНИМКИ НА ДВЕТЕ ПЪРВИ ДАМИ ДЕСИСЛАВА РАДЕВА И БРИЖИТ МАКРОН

Макрон Борисов
netinfo


„Заедно се обединяваме за необходимостта от реформиране на директивата за командированите работници. От своя страна аз съм благоприятно настроен към присъединяването на България към чакалнята на еврозоната. Благоприятно съм настроен и към присъединяването на България към един преосмислен Шенген след реформата му”, обобщи Макрон след срещата в двореца „Евксиноград” край Варна.  
 

Истински се надявам в следващите 2-3 месеца да направим този нов "Шенген" и България да си заеме мястото, което заслужава. Аз благодаря за подкрепата на президента Emmanuel Macron за чакалнята за еврозоната, но България и тук е издържала всички критерии.

Публикувахте от Бойко Борисов в 25 август 2017 г.

Посрещането на семейство Макрон в Евксиноград (СНИМКИ)

Макрон Борисов
netinfo

„Критериите за Шенген Европейската комисия и Европейският парламент казват, че са спазени. Истински се надявам, че България като надеждна граница, доказала се вече през годините, ще си заеме мястото в този нов Шенген. Благодаря за подкрепата за чакалнята на еврозоната, но България и тук е издържала всички стрес тестове на банковата система, бюджетът ни е на излишък, имаме един от най-ниските външни дългове, стабилен фискален резерв, валутен борд и огромен резерв в БНБ. Сиреч, ние сме си направили домашното да не сме никакъв риск за еврозоната”, заяви от своя страна Борисов. 

Макрон: България е изпълнила критериите за членство в Шенген

Българският премиер коментира, че реформата на директивата за командированите работници трябва да бъде разграничена от темата за служителите на транспортни фирми. 
 

Борисов и Макрон
БГНЕС

„От транспортната схема има много детайли, които трябва да изчистим. Защото не е едно и също да си превозвач от България и Румъния и да се въведе критерий, че трябва да се върнеш до фирмата майка и да отидеш обратно след това, докъдето отиване и връщане са 8000 км. А Белгия, Холандия, Германия, Франция сте близко една до друга държави. Но аз съм убеден, че ще намерим инструмент да се направят такива изключения или такива правила, че и това да се отчете.  Трябва ли едните работници в Европа да живеят при скотски условия с по-ниски заплащания, отколкото съответните работници във Франция, Германия, Австрия или други държави. Отговорът е не. Само че трябва да се върнем една стъпка назад. Как да направим така, че по-изостаналите държави, които сме били в бившия соцлагер, по-бързо да повишим доходите и нивото на живот в нашите страни, за да не се налага тази миграция?”, добави Борисов.

Борисов и Макрон
БГНЕС


Премиерът и почетен шпалир от матроси посрещнаха Макрон във Варна (СНИМКИ/ВИДЕО)

Двете страни са се договорили за подписване на договори в сферата на икономиката и отбраната, чиито условия ще бъдат уточнени след визита на българските ресорни министри в Париж в близките седмици.

Борисов и Макрон
БГНЕС