Радев и Макрон
Радев и Макрон / БГНЕС
България е изпълнила критериите и може да стане пълноправен член на Шенгенското пространство, каза днес в двореца "Евксиноград" президентът на Франция Еманюел Макрон след срещата си с президента Румен Радев.

Радев и Макрон
БГНЕС

България очаква подкрепа от Франция за приемането й в Шенгенското пространство, в Организацията за икономическо сътрудничество и в чакалнята на Еврозоната. България трябва да участва във всички дискусии, на които се решават въпроси за членството в различни организации”, заяви българският държавен глава. 

Посрещането на семейство Макрон в Евксиноград (СНИМКИ)
 
Позициите на българския президент Румен Радев и френския му колега Еманюел Макрон съвпадат по темите за засилване на контрола срещу мигрантската вълна, социалния дъмпинг и задълбочаването на сътрудничеството в сферата на отбраната. Това заявиха двамата държавни глави след срещата им на „четири очи”. 

Премиерът и почетен шпалир от матроси посрещнаха Макрон във Варна (СНИМКИ/ВИДЕО)
 
Българският президент изтъкна, че е нужна обща европейска политика в сферата на сигурността. Той се обяви за засилване на охраната на външните граници и на политиката на връщане на мигранти, както и за реформа на политиката за предоставяне на убежище.   Той сподели неговата загриженост за „социалния дъмпинг”, подчертавайки обаче, че въпросът е от компетенцията на правителството. 

България е против измамите със социални осигуровки и заобикалянето на правилата. Налице са проблеми като данъчен и корпоративен дъмпинг, както и на неколкократно ниско заплащане на работници от новите страни членки спрямо техни колеги за същото количество и качество на труда”, заяви Радев.

Радев и Макрон
БГНЕС

Макрон отправи остри думи към полския министър-председател  Беата Шидло заради неговото изявление, че държавата му няма да си промени позицията за промяна на директивата за командироване на работници.  „Полша не е страната, която задава посоката за развитие на Европа. Тя върви срещу европейските процеси и с изявлението на министър-председателя се допусна нова грешка. Полша изостава от Европа, а полският народ заслужава повече”, каза Макрон. 

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПОСЕЩЕНИЕТО НА БРИЖИТ И ЕМАНЮЕЛ МАКРОН В БЪЛГАРИЯ
 
По време на разговора си двамата президенти са обсъждали още сътрудничеството в областта на туризма, науката и културата, както и европейската перспектива пред Западните Балкани. „Ако не им бъде представена такава, рано или късно те ще представят балканска перспектива пред Европа”, допълни Радев.