До края на седмицата прокуратурата и МВР ще върнат оръжията на Национално дружество „Традиция”. Това стана ясно след среща на представители на дружеството с главния прокурор Сотир Цацаров и вътрешния министър Младен Маринов, съобщи NOVA.

По думите на Маринов акцията по изземването е била заради сигнали за трафик на културно-исторически ценности.

Ивайло Танчев е председател на софийския клуб на Национално дружество „Традиция”. В дома си имал 11 пистолета и 9 пушки. Всяко от оръжията е изработено преди 1900 г.


Търсят решение за старите оръжия на „Традиция“ (ВИДЕО)„Близо 100% от иззетите оръжия са кремъчни, капсулни, еднозарядни, които използват черен барут и оловен куршум. Те не подлежат на регистрация в МВР, тоест са на свободен режим”, каза Ивайло Танчев от „Национално дружество „Традиция”.

По данни на дружеството, всеки може да се разхожда свободно с оръжие, използвано за историческите възстановки. Службите не могат да го задържат, ако не върши нещо нередно.

„Мога да ви убия с камък, тояга или нож. Започнем ли, трябва да забраним абсолютно всичко”, допълни Танчев.


Колекционери на старинни оръжия са готови на протест - полицията ги иззела
 

Изследване на дружество „Традиция” показало, че през последните 30 години няма извършено престъпление с оръжие с колекционерска стойност. Оттам недоумяват защо МВР и ГДБОП иззеха в началото на октомври реквизита за възстановките им.

„Тази операция не е насочена към дружество „Традиция”. Проверяват се конкретни сигнали. Част от лицата, които са били проверени, са от Управителния съвет на „Традиция”. Към момента, при проверка на голяма част от сигналите, не са констатирани никакви нарушения”, посочи министърът на вътрешните работи Младен Маринов.


В Деня на будителите: Участници във възстановки на протест заради отнемането на оръжията им
 

„Иззетите оръжия да бъдат подложени незабавно на съответни експертни действия и ако се окаже, че те не нарушават разпоредбите на закона - да бъдат върнати на членовете на Дружеството”, призова главният прокурор Сотир Цацаров.

Докато от Национално дружество „Традиция” твърдят, че акцията на ГДБОП е минала без одобрението на ръководството на МВР, силовото ведомство и прокуратурата гарантират, че са на страната на патриотичните организации.

NOVA