Част от старинните оръжия на сдружението
Част от старинните оръжия на сдружението / БГНЕС
От Национално дружество "Традиция" твърдят, че акцията на КОС и ГДБОП е незаконна, тъй като пушките са произведени преди 1900 г.
Десетки исторически оръжия са били иззети от членове на Национално дружество „Традиция“. За акцията на КОС и ГДБОП съобщи ръководството на дружеството, което организира възстановки на исторически събития.

Според членовете на дружеството действията на органите на реда за били незаконосъобразни, тъй като притежателите на оръжията имат всички необходими документи. Те изтъкнаха и че колекционерските исторически оръжия, които са им били иззети, са освободени от разпоредбите на закона, тъй като са произведени преди 31 декември 1900 г.

Стотици врачани събра „Войводската вечер“ на ВМРО

От „Традиция“ изтъкват и че досега никога не са допускани произшествия при възстановките с използване на хладно и огнестрелно историческо оръжие.

Акцията на 8 октомври започнала под претекст за проверка на касите за съхраняване на законно притежаваното оръжие, но заедно със служителите на КОС влезли и служители на ГДБОП-МВР, които извършили претърсвания и изземвания на историческите оръжия, използвани във възстановките, разказаха членовете на Националното дружество „Традиция“.

Българи от двете страни на Балкана се поклониха пред подвига на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

„Проверката тръгва като проверка на КОС, но завършва с изземване, а всичкото това оръжие е на 130-140-150 години. Това нещо много лесно се установява. Въпреки моите протести, че това са оръжия от руско-турската война, че са извън контрола на органите на МВР, те ги иззеха...4-5 коли влязоха в квартала, седяха 10 часа, все едно съм първият мафиот в България“, възмути се Ивайло Танчев, един от потърпевшите.
 

НД Традиция
DarikNews.bgПо думите му така се лепва етикет върху него и сега трябва да изчисти името си, въпреки че 21 години се е стремял да допринесе за обогатяването на колекциите в музеите и съхраняването на традициите и миналото.

От Тутракан започна патриотичният поход по стъпките на Таньо войвода

Заради незаконната, според тях, акция, от национално дружество „Традиция“ са изпратили писма до президента, председателя на Народното събрание, премиера, военния министър, депутати, както и до главния прокурор. В зависимост от отговорите, които ще получат, патриотичната организация е готова и на протестни действия.

„Не сме направили нищо незаконно. Вярваме, че всичко ще бъде реституирано, но защо ни правят престъпници?“, запита председателят на дружеството Огнян Маринов.

От „Традиция“ са категорични, че действията на МВР са незаконосъобразни и обвиниха, че акцията има „политически привкус“. Те заподозряха, че конфискуването е „тенденциозно“ и насочено срещу патриотичната дейност на най-старото и родолюбиво дружество.