Плакат
Плакат / 46-и пехотен Добрички полк
Военноисторическата възстановка „Българският Великден 1876” ще върне жители и гости на Добрич към героични моменти от Априлското въстание. Тя ще се проведе на християнския празник Цветница с над 100 участници от клубове на Национално дружество "Традиция" от цялата страна и реконструктори от чужбина.

Провеждането й стана възможно благодарение на подкрепата, оказана от родолюбивото добруджанско семейство Диана и Владимир Боневи от с. Белгун. Община Добрич също подпомогна събитието със средства от Програмата за развитие на туризма. Организатор на възстановката е Регионален клуб „46-ти хехотен Добрички полк”. 

В пресъздаването на драматичните събития от Априлската епопея ще се включат възстановчици от клубовете на Национално дружество „Традиция” във Велики Преслав, Добрич, Панагюрище, Плевен, Силистра, Троян-Априлци-Севлиево, Шумен, Ямбол, военноисторическите клубове „Възраждане” – Търговище, „Жива история” – Шумен, Миноносец  Дръзки – Варна. За пръв път в България възстановка на Априлското въстание ще е с международно участие. Потвърдено е присъствието на реконструктори от Обществената организация „Живая история” от украинския град Виница. Във възстановката ще се включат германка и танзаниец.

Ще бъдат представени ключови епизоди от Априлската епопея – обявяването на въстанието в Панагюрище, освещаването на знамето и потеглянето на Хвърковатата чета, отбраната на революционната столица, клането в Батак и защитата на Перущица. Домакините от РК „46-ти пехотен Добрички полк” ще представят за пръв път на възстановката в Добрич изработеното от тях пълно копие на черешовия топ, което ще бъде използвано при пресъздаването на бойните действия.

Машината на времето ще се задвижи в АЕМО „Старият Добрич” на 21 април от 11.00 часа.