Шествие в центъра на София отбеляза Деня на народните будители. Националното дружество „Традиция“, известно с възстановките, които прави на исторически събития, организира събитието в центъра на София. Така от дружеството протестират срещу акция на МВР и ГДБОП, при която се конфискува старо оръжие, информира NOVA.

Протестиращите се събраха около 11 часа пред НДК  и тръгнаха на шествие по бул. „Витоша”, след което стигнаха до Съдебната палата и до Министерски съвет.


Колекционери на старинни оръжия са готови на протест - полицията ги иззела
 

На 8 октомври служители на ГДБОП и  служба КОС (Контрол на общественоопасните средства) са иззели около 120 оръжия, с които дружеството правят своите възстановки. Според тях това е незаконно, защото оръжията им са от 19 век и не подлежат на контрол от МВР.

 

Деня на будителите
БГНЕС

 

„Днес в този празник да почетем будителите и дружество „Традиция” да събуди хората, любовта към историята и да запазим българските традиции”, коментира Николай Казаков.

Неделчо Неделчев определи случилото се като фрапиращо беззаконие.

 

Деня на будителите
БГНЕС

 

Протестиращите искат от МВР да им върнат оръжията. Според тях те не могат да наранят никого. Те не са допускали инциденти по време на възстановките им.

 

Деня на будителите
БГНЕС

NOVA