/ Министерство на отбраната
Съвместната мисия по усилена охрана на въздушното пространство, изпълнявана в продължение на един месец от Военновъздушните сили на България и на Кралство Испания, завърши успешно, се посочва на сайта на Министерството на отбраната (МО).

Българските и испанските изтребители изпълняваха съвместно задачи по охрана на въздушното пространство от 14 ноември. Мисията е в изпълнение на мерките за гарантиране на сигурността на съюзниците от Алианса и на задачите в Постоянно действащия план за противовъздушна и противоракетна отбрана в Интегрираната система на НАТО, допълват от МО. 

Това е съвместно носене на дежурство по охрана на въздушното ни пространство, не е само носене от испанските Военновъздушни сили, заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов на 20 октомври тази година, когато съобщи, че испански самолети ще пристигнат у нас. 

Стоянов: Трябва да имаме пълна ескадрила самолети F-16

На официална церемония командирът на авиобаза Безмер полковник Милен Димитров изказа благодарност за ползотворното сътрудничество и за инициативите, които българските и испанските военнослужещи осъществиха заедно в Ямбол и авиобазата. „Съвместни мисии като тази са доказателство за оперативната съвместимост на съюзните военновъздушни сили в рамките на Алианса и са успех за НАТО“, заяви командирът на 111 ескадрила от испанските ВВС майор Франциско Зарза Торес, цитиран на сайта на МО. Той изрази признателност към личния състав на авиобазата за отличното домакинство.

Мисията на НАТО по "Air Policing" се осъществява под контрола и ръководството на Съюзното военновъздушно командване в Рамщайн, Германия. Обединеният център за въздушни операции на НАТО в Торехон осигурява контрола на непрекъснатата денонощна мисия. Организацията на Северноатлантическия договор продължава да осигурява изпълнението на задачи в мирно време, гарантиращи опазването на въздушното пространство на всяка една от страните-членки на Алианса, се посочва още на сайта на Министерството на отбраната. 

Министър Стоянов с важни новини за охраната на въздушното ни пространство

Първата мисия е през 2016 г. от 9 септември до 16 септември, реализирана съвместно с ВВС на САЩ, каза полковник Юрий Луканов в интервю за БТА. От 1 юли 2017 до 15 ноември 2017 г. бойното дежурство за „Air Policing“ на България е усилено със сили и средства от Военновъздушните сили на Италия. От 17 февруари до 31 март тази година бойното дежурство за „Air Policing“ на страната ни беше усилено със сили и средства от ВВС на Испания, а от 14 април до 31 май 2022 г. - със сили и средства от ВВС на Нидерландия.
БТА