/ iStock
„Министерският съвет взе днес решение за създаване на набирателна сметка по проекта F-16. Това ще позволи неусвоените в края на годината финансови средства да останат в Министерството на отбраната. Те ще бъдат отделени от средствата, отпуснати с държавния бюджет.“ Това съобщи министърът на отбраната Димитър Стоянов.

„Това беше един от ангажиментите, който поех, когато встъпих в длъжност“, припомни министър Стоянов. Той подчерта, че разкриването на такава сметка е от изключителна важност, тъй като в края на годината остават средства, които се връщат в държавния бюджет.

Второто важно решение на кабинета за Министерство на отбраната е да бъде разкрита сметка във Федералната резервна банка на Ню Йорк. Целта е да бъде осигурена доходностот авансово внесените 1,2 млрд. долара по договора за изтребителите F-16 от 2019 г. Министър Стоянов обясни, че има проекти на две подобни решения от 2021 г. и 2022 г., които поради прекратяване на дейността на Народните събрания, са останали без последствия. В резултат на това България е загубила над 10 млн. долара, съобщи министър Стоянов. „Това са значителни средства за Министерството на отбраната и дават глътка въздух по отношение на модернизацията“, подчерта министър Стоянов. Решението на МС е за разкриване на сметката по международен договор, който също трябва да бъде ратифициран от Народното събрание.

Военният министър: Рискът за България в момента идва от Русия

Във връзка с решението за усилване на охраната на въздушното ни пространство от Военновъздушните сили на България, съвместно със сили и средства на Кралство Испания, министър Стоянов подчерта, че това е поредната мисия по усилен Air Policing, каквито се провеждат от 2016 г. насам.

„Това е съвместно носене на дежурството по охрана на въздушното ни пространство, не е само носене от испанските ВВС. Практикували сме го и друг път, правено е с Испания и Италия например“, припомни министърът на отбраната. Той съобщи, че мисията ще се проведе от 1 ноември до 23 декември, като испанските ВВС ще участват в нея с до 8 самолета Eurofighter.