Иван Демерджиев
Иван Демерджиев / Георги Димитров
Осигурихме честни и спокойни избори, каза служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Той участва в национално съвещание на политическото и професионалното ръководство на МВР.

С гордо вдигнати глави можем да кажем, че се справихме с тази задача. Справихме се и със задачата за охрана на границата. Предвиждаме промяна в щатния състав, изпратен там, каза министърът.

Иван Демержиев Национално съвещание МВР
Георги Димитров


МВР се справи с организацията на изборите, каза служебният премиер Гълъб Донев. Той също взе участие в национално съвещание на политическото и професионалното ръководство на МВР.

Беше гарантиран демократичен изборен процес, бяха осуетени редица схеми за купуване на гласове, посочи Донев. По думите му действията на МВР доведоха до задържане на конкретни лица и започване на наказателно преследване срещу тях.

Министър Демерджиев към Гешев: Прокуратурата не е нещо извън държавата

Наследихме сериозни проблеми, трябваше бързо и ефективно да намерим решение за овладяване на войната на пътя, засилен контрол срещу нелегалния мигрантски натиск, за подобряване на охраната на границата. Приоритет на служебното правителство бе организирането и подготовката на честни и свободни парламентарни избори, допълни той. 

Иван Демержиев Национално съвещание МВР
Георги Димитров


Доказахте, че да следваш закона в името на обществения интерес не е изключение за системата на МВР, а правило, посочи Донев, обръщайки се към участващите в съвещанието. 

Често се вглеждаме в нарушителите на реда вътре в системата, но примерите за съвестно свършена работа са всеки ден пред очите ни, допълни Донев.

Той посочи, че усилията на МВР за охрана на границата дават резултат. Надеждният граничен контрол е гарант не само за национална сигурност,  но и изпълнение на ангажиментите ни като външна граница на ЕС. Ефективните действия в тази посока са особено важни сега, за присъединявате на страната ни към Шенген, каза Донев.

Иван Демержиев Национално съвещание МВР
Георги Димитров


По думите му справянето с войната на пътя зависи от всички нас. На това безумие- да се избиваме на пътя при челен сблъсък с автомобили или юмруци, може да се сложи край. Войната на пътя отдавна не се обяснява само с нарушаване на правилата за движение. Във войната на пътя се оглеждат травмите, с които живеем като общество - бедност, корупция и неграмотност, посочи служебният премиер. 

По-строгите наказания вероятно биха имали възпиращ ефект върху тези, които сядат зад волана след употреба на алкохол и наркотици. Усещането за безнаказаност на пътя и липата на отговорност към живота трябва да се превъзпитават, смята Гълъб Донев. 

Според него обществото има много сериозна задача - да възпитава отговорност към живота.

БТА