Прокуратурата отговори на служебния вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, който по-рано днес я обвини , че работи, когато поиска.

"На 25 септември беше образувано досъдебно производство срещу Димитър Любенов, който уби френски гражданин и рани друг такъв. Събраните доказателства показаха, че полицейският автомобил и возещите се в него полицаи, са видели катастрофата и не са предприели действия. Те дори са ескортирали Любенов по пътя. Двамата полицаи от 6-то районно бяха отстранени от длъжност, ние поискахме те да бъдат задържани за 24 часа, но прокуратурата не се съгласи", каза Демерджиев. И продължи: "Вторият случай, докладван на 30 септември, полицейски служител е бил подкупен с 50 лв., по случая тече разследване и то от прокуратурата е възложено. По този случай прокуратурата иска да работи, а по първия – не", подчерта още Демерджиев

В позиция на обвинението се казва:

"Изказванията на министъра не отговарят на истината и фактите по делото и не кореспондират с предвидените изисквания в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за министерството на вътрешните работи (ЗМВР).

МВР: Полицаи са станали свидетели на катастрофата на Околовръстното

Съгласно закона, регламентиращ действията на служителите на МВР, а именно чл. 72 от ЗМВР, единствено и само органите на полицията могат да задържат лица, за които има данни, че са извършили престъпление. Тези задължения са извън правомощията на прокуратура.

Чл. 64 ал. 2 от НПК регламентира действията на прокурора по задържане на лица, като той може да постанови задържане само и единствено до 72 часа на обвиняемо лице и то с една единствена цел - то да бъде доведено пред съда, който да прецени дали да вземе мярка за неотклонение „задържане под стража”.

Любенов призна: Преди катастрофата на Околовръстното е дал пари на полицаи да го ескортират

Към привличане на дадено лице в качеството на обвиняем, съгласно чл. 219 от НПК, се пристъпва след като се съберат достатъчно доказателства за съпричастността му към извършване на престъпление от общ характер. В случая такива не са били налице, тъй като образуваното досъдебно производство е в самото си начало.