"С встъпването ми в длъжност аз заявих, че ще бъда безкомпромисен във всички случаи, когато полицейски служители извършват неправомерни действия. Не може заради действията на такива хора да пречат в уважението на другите, които рискувайки живота си, опазват живота на българските граждани". Това заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

Любенов дал преди катастрофата на Околовръстното пари на полицаи да го ескортират

"На 25 септември беше образувано досъдебно производство срещу Димитър Любенов, който уби френски гражданин и рани друг такъв. Събраните доказателства показаха, че полицейският автомобил и возещите се в него полицаи, са видели катастрофата и не са предприели действия. Те дори са ескортирали Любенов по пътя. Двамата полицаи от 6-то районно бяха отстранени от длъжност, ние поискахме те да бъдат задържани за 24 часа, но прокуратурата не се съгласи", каза Демерджиев.

И продължи: "Вторият случай, докладван на 30 септември, полицейски служител е бил подкупен с 50 лв., по случая тече разследване и то от прокуратурата е възложено. По този случай прокуратурата иска да работи, а по първия – не", подчерта още Демерджиев и попита: "Няма ли други правоохранителни системи, които да се грижат за въвеждането на реда, освен МВР? Какво се случи в Шумен и защо районният прокурор в Шумен е пуснал под домашен арест обвиняемия", попита служебният силов министър.

„Домашен арест“ за шофьора, причинил тежката катастрофа с жертва в Шумен

На 28 септември в центъра на град Шумен на кръгово кръстовище на булевард "Цар Симеон Велики" 18-годишният Жечко Кюркчиев под въздействието на наркотици предизвика тежка катастрофа, причинила смъртта на 22-годишна жена. При катастрофата е пострадало и друго момиче от блъснатата кола, което е настанено в болница със средно тежка телесна повреда. Шуменският окръжен съд освободи под "домашен арест" 18-годишния Жечко Кюркчиев.
БГНЕС