/ МО, пресцентър
Няма пряка заплаха за въвличането на страната ни във военен конфликт
Няма пряка заплаха за въвличането на България във военни конфликти, увери военният министър Димитър Стоянов след редовната среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО в Брюксел.

"Рискът в момента за България идва от Русия, няма две мнения по въпроса. Но, засега няма пряка опасност за въвличането ни във военен конфликт", категоричен беше Стоянов.

Всяка една атака от друга държава над България, веднага ще задейства член Пети от Вашинготнския договор - това означава, че НАТО ще бъде въвлечена във война. "Едва ли някоя страна би си го пожелала, включително Русия", допълни военният ни министър.

От думите му стана ясно, че на срещата не е коментиран въпросът с опита на Москва да ни намеси косвено във взрива на моста в Крим.

България, заедно с още 14 държави е подписала писмо за намерение за създаване на "Щит на европейското небе". Той ще бъде взаимна система за Европейска система за противовъздушна отбрана.

България участва в създаването на Европейска система за ПВО

Инициативата е на Германия и целта е изграждането на цялостна, координирана и взаимосвързана система за ПВО за Европа. В момента Стария континент изпитва дефицит в областта на защитата от балистични ракети, които достигат големи височини по траекторията си, но също така и в прихващането на дронове и крилати ракети, отбелязва германското списание „Фокус“.

"Както знаете ние разполагаме със стари съветски системи за ПВО. Тук говорим за единна система, под едно ръководство, която да може да реагира във всеки един момент. От къде ще дойде заплахата - може да дойде от всякъде", обясни още българският министър.

Военният министър подчерта, че страната ни е започнала процеса на имплементиране на новата стратегия на НАТО с многонационалната бойна група. "Както знаете с правителствено решение от май, България беше определена като страна домакин. Очакваме на 17 октомври Италия да поеме ангажимента на рамкова държава.

Провеждат съвместната летателна тренировка „Тракийска пепелянка 2022”

"Потвърдихме участието в КФОР и мисията в Босна и Херцеговина, както и в мисията в Ирак. Мисията АЛТЕЯ за нас е от особена важност, имайки предвид, че имаме над 100 военнослужещи там и смятаме, че те трябва да бъде продължена. Но, за целта е необходима резолюция на ООН", добави министър Стоянов.