/ БГНЕС
Два пъти през последните два дни българските Военновъздушни сили са вдигани във въздуха след сигнали от Център на НАТО за координация на въздушното движение, съобщи началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, след церемония по предаване от българска страна командването на Многонационалната бойна група на Италия като рамкова държава. Той не коментира, защо днес е вдигнат боен самолет, съобщи БНР. 

Началникът на отбраната адмирал Ефтимов обясни защо е поискано да бъдат вдигнати българските изтребители: "Имаме 2 привеждания на дежурните изтребители. Единият беше по самолет, изгубил радиовръзка. Днес имаме друго привеждане, по друга активност".

Италия стана рамкова държава за бойната група на НАТО у нас (СНИМКИ)

Адмирал Евтимов коментира, че амбицията на командването е в случай на нужда Многонационалната бойна група да се трансформира в бригада. Като част от това желание той отново коментира, че трябва модернизация и обновяване на военната инфраструктура:  

"В момента на източния фланг на НАТО се извършва надпревара за осъществяване на военна структура – да се създадат условия за съюзниците, за да могат те в случай на нужда бързо, при подходящи условия да усилят нашия отбранителен потенциал".

Началникът на отбраната призова да не посяга на мотивацията на армията и да не се правят внушения. 
БНР