Софийският градски съд спря временно вписването на Константин Димов като директор на болница "Пирогов", става известно от определение на съда. Определението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред горната инстанция.

Съдът спира вписването, докато се реши дали е допустима и основателна молбата на досегашния директор Валентин Димитров, депозирана днес, с която се оспорва решението за неговото освобождаване и вписването на Константин Димов като нов член на Съвета на директорите и представляващ дружеството. 

Освободиха директора на „Пирогов“ д-р Валентин Димитров

По-рано през деня от Здравното министерство потвърдиха новината, че ресорният министър Христо Хинков е освободил от поста досегашния директор на една от най-големите болници в страната "Пирогов" Валентин Димитров.

Д-р Константин Димов, пък бе посочен като новият директор на болницата до провеждането на конкурс. 

Мотивите за освобождаването на д-р Димитров са констатираните нарушения в доклад от проверка, извършена от звено „Вътрешен одит“ към Министерството на здравеопазването, който е с обем от 134 страници. По време на проверката са установени нарушения, включително и на Закона за обществените поръчки. Съставеният одитен доклад е представен на Софийска градска прокуратура и на министъра на финансите, с молба за възлагане на финансова инспекция от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Във връзка с това е образувана прокурорска преписка и в МЗ е постъпило писмо от АДФИ - компетентен орган за извършване на последващ външен контрол по изпълнението на Закона за обществените поръчки и Правилника за прилагането му, с което се предоставя информация, че ще бъде възложена финансова инспекция на лечебното заведение.

Друг мотив за освобождаването на д-р Димитров е и създаденото обществено напрежение след провеждането на конкурси за началници на клиники, допълниха от пресслужбата. Преди дни пред болницата беше организиран протест заради решение на комисията след конкурс за избор на началник на Клиниката по детска хирургия, според което досегашният началник не може да участва в последния етап на конкурса заради получена оценка на работата му 4,14. Тогава д-р Димитров каза пред журналисти, че може и да не се съобрази с решението на комисията и ще вземе най-доброто за болницата решение.
БТА, БГНЕС, nova.bg