Освободиха директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров. Това потвърдиха от Министерството на здравеопазването. Мотивите за това са констатираните нарушения в доклад от проверка на Звено "Вътрешен одит" към Министерството на здравеопазването, който е с обем от 134 страници.

Пред БНР освободеният директор на "Пирогов" д-р Валентин Димитров обясни, че още не е официално информиран за отстраняването си.

Проверката

Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков каза преди дни, че одит, извършен в болница "Пирогов" в периода юни 2022 – юли 2023 г., показва финансови нарушения в лечебното заведение, както и че болницата е в лошо финансово състояние. По думите му се предвижда и прокурорска проверка. Докладът е представен на премиера акад. Николай Денков и на проф. Костадин Ангелов, председател на парламентарната комисия по здравеопазване, каза още министър Хинков и посочи, че му предстои разговор с д-р Димитров заради констатациите в одита.

По-късно същия ден – на 28 ноември, проф. Ангелов каза, че констатациите в "Пирогов", направени от „Вътрешен одит“ към Министерството на здравеопазването, трябва да се потвърдят от външен одит. Категорично не мога да се съглася, че на базата на тези констатации трябва да бъде сменен директорът на болницата, каза още той и посочи, че в комисията по здравеопазване е постъпил сигнал от директора на "Пирогов", в който твърди, че върху него се оказва натиск.

По време на проверката са установени нарушения, включително и на Закона за обществените поръчки. Съставеният одитен доклад, съдържащ резултатите от извършения одитен ангажимент на "Пирогов" е представен на Софийска градска прокуратура и на министъра на финансите, с молба за възлагане на финансова инспекция от Агенцията за държавна финансова инспекция. Във връзка с това е образувана прокурорска преписка и в МЗ е постъпило писмо от АДФИ (компетентен орган за извършване на последващ външен контрол по изпълнението на Закона за обществените поръчки и Правилника за прилагането му), с което се предоставя информация, че ще бъде възложена финансова инспекция на лечебното заведение.

Позицията на "Пирогов"

От болницата тогава посочиха в свое съобщение, че "твърденията на министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков не отговарят на реалното финансово състояние" на лечебното заведение и към момента няма просрочени задължения. Към ноември 2023 г. "Пирогов" е на печалба в размер на 1 012 000 лв., а "Национална здравноосигурителна каса дължи на "Пирогов" 5 087 000 лв. за незаплатени надлимитни средства, от които 598 000 лв. от стари години, а останалите са от тази година“, се допълва в съобщението.

Д-р Димитров посочва още в съобщението, че към 30 юни 2022 г. е заварил болницата със загуби в размер на 2 675 000 лв. и просрочени задължения към доставчици в размер на 17 460 000 лв. Една година по-късно болницата е на печалба 307 000 лв. без просрочени задължения, се добавя още в съобщението от директора. Към 30 октомври 2023 г. печалбата на "Пирогов" е над един милион лева и болницата няма просрочени задължения към доставчици. Тези финансови резултати са постигнати, въпреки че загубите в интензивните сектори само за първата половина на тази година са над пет милиона лева, а само в детския интензивен сектор са 2 593 000 лв. От това се вижда, че интензивното лечение на деца и възрастни се дотира от печелившата дейност на болницата“, се добавя в съобщението.

Здравният министър: Открити са финансови нарушения в „Пирогов“ след извършен одит

Мотиви

Мотивите за това са констатираните нарушения в доклад от проверка на Звено "Вътрешен одит" към Министерството на здравеопазването, който е с обем от 134 страници.

Друг мотив за взетото решение е и създаденото обществено напрежение след провеждането на конкурси за началници на Клиники.

Нов директор
 
За изпълнителен директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ЕАД е назначен д-р Константин Димов, който ще заема поста до провеждането на конкурс. Той е роден през 1972 година в София. Завършил е Факултета по дентална медицина в Медицинския университет в столицата, след това Медицинския факултет, а впоследствие медицина и във Виена. Магистър по дентална медицина, хуманна медицина и здравен мениджмънт. Бил е част от екипа на Клиниката по Неврохирургия към столичната УМБАЛСМ "Пирогов" и председател на Съвета на директорите на най-голямото лечебно заведение за спешна медицина в България. 

Реакции

Болница "Пирогов" е на печалба, сменя се директорът, защото преди време той огласил един случай с един съветник – Мустафа Емин", коментира председателят на Комисията по здравеопазване в Народното събрание Костадин Ангелов (ГЕРБ-СДС).

"Това стои в основата на смяната на директора и има много причини, заради които ние да не допускаме политически натиск за смяната на един или друг човек, заяви депутатът от ГЕРБ-СДС. Директорът на "Пирогов" си върши работата, болницата е на печалба и се опитват да измислят нов скандал – с конкурсите в болницата, какъвто не съществува", допълни Ангелов. 

Председателят на ДПС Делян Пеевски също коментира темата: "Заявяваме своята пълна подкрепа за "Пирогов"! Призоваваме партиите и шефовете на кабинети да се оттеглят от намеса в здравния сектор и кадруване в болниците, заради лични свои интереси.
 
"ДПС ще предложи на партньорите в евроатлантическото мнозинство, Народното събрание да вземе спешно решение, с което да задължи МС за незабавно и ускорено изграждане на Националната детска болница, като реализира проекта съвместно с обществените организации, ангажирани с темата", допълни той.



 
Министерство на здравеопазването