Сравнително ускорената инфлация ще продължи до края на годината. Това прогнозира пред NOVA президентът на КНСБ Пламен Димитров. По думите му инфлацията на годишна база е към 4-5%.

„Тя, разбира се, се усеща най-силно от хората с най-ниски доходи. Да припомним, че около 500 000 българи работят на минимална заплата или до нея. Като прибавим пенсионери, безработни. Те най-силно усещат тази потребителска кошница”, коментира Димитров.

КНСБ: Храните поскъпват драстично, до края на годината хлябът може да стигне 2 лева

Той припомни, че са поскъпнали и горивата. Увеличението при бензина и дизела е с над 20%. Най-шокиращо обаче е поскъпнало олиото – с 43%, изчисляват още от синдиката.

„Следващият пример са краставиците – 36%. Няма причина те да поскъпват”, смята Димитров.

Той обясни и защо има такова поскъпване.

„Около 15 трилиона долара и евро се имитираха последните 2 години в САЩ, Европа и Япония. Всичко това вече се появява на пазара. При възстановяването на икономиките поскъпват основни стоки и услуги”, обясни Димитров.

„Това е средно ниво на инфлацията. Но хората с ниски доходи усещат много силно поскъпването”, обясни Димитров и допълни, че издръжката на живот за тричленно домакинство е нараснала с около 100 лева.

НАП започна пълен данъчен контрол на търговията с горива

Няма да има Виденова зима. Но тази инфлация иска реакция по отношение на доходите”, обясни Димитров.

От КНСБ настояват, че трябва да има ръст на заплатите поне 12-13% на средните и 17% на минималните.

„КНСБ настоява за 760 лева минимална заплата от януари”, каза Димитров. Според него минималната заплата трябва да стане 500 евро до 2024 г.

Димитров припомни, че 160% е поскъпнал газа от началото на годината досега. Той смята, че от януари цената на парното ще поскъпне поне с 10-ина процента.