/ БГНЕС
Министърът на културата пък определи твърденията за несериозни
Скандал се заформя около третата българска изложба в Лувъра - експерти се противопоставят на темата и не са съгласни експозицията да бъде представена в отдел "Ислямско изкуство" в музея.

Според професор Емануел Мутафов, директор на Института за изследване на изкуствата при БАН, България ще бъде представена като „европейска Турция”.

Той настоява, че изкуството и културата на българите във въпросния период са повлияни много слабо от исляма, тъй като завладяното от Османската империя християнско население е било считано за „рая” и потискано. Историкът подчертава, че по това време започва Българското възраждане, което според него няма да бъде отразено в изложбата.

Банов: 2700 артефакти от колекцията на Божков не са регистрирани

Днес министърът на културата Боил Банов обаче определи тези твърдения като несериозни.

Попитан дали го притеснява, че ще изложбата ще бъде в ислямския отдел , министър Банов отговори: "Аз не съм ксенофоб. На този въпрос даже не искам с подсмихване на отговоря, защото ще бъде несериозно. Надявам се, че всички ние не сме ксенофоби, това е част от нашата история. Като говорим за 16-18 век ще има много неща, свързани с исляма, ще има и много неща, свързани не само с исляма. Това е нашата история, това са ценности, които се пазят в нашите библиотеки и музеи, в православната църква и т.н.", коментира Банов.

От думите му стана ясно, че от Лувъра са ни поискали изложба от този период.

Той подчерта, че решението за тази изложба е взето още през 2016 г. Дори от служебното правителство се е подготвяла тя да ни представлява по време на европредседателството, но се договорили тя да мине след това.

Българските експонати ще бъдат изложени в залите на Лувъра от края на юни до края на ноември 2020 г. или до началото на януари 2021 г. Работното наименование на събитието е „Изкуство и култури в България XVI – XVIII в.”