Сините искат отмяна на част от решението за избор на конституционни съдии
Сините искат отмяна на част от решението за избор на конституционни съдии / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Надя Коцева
Сините искат да се отмени част от решението за избор на конституционни съдии
58765
Сините искат да се отмени част от решението за избор на конституционни съдии
  • Сините искат да се отмени част от решението за избор на конституционни съдии

Синята коалиция поиска да се отмени част от решението за избор на конституционни съдии. Поводът е правният казус, който възникна, след като президентът Росен Плевнелиев бойкотира полагането на клетва на Венета Марковска.

"В интерес на българското общество е да не се разрази институционална криза. В Конституцията не съществува изрична разпоредба, която да забранява на Народното събрание да ги отменя или изменя, тоест Народното събрание може да взема решение, с което да отмени част от предишно свое решение, в което е избрана госпожата, и да вземе решение, с което да направи нов избор. Ако има съгласие между парламентарните групи, ако се стигне до такъв текст, до такова решение и не го атакува никой, кризата ще бъде преодоляна", коментира депутатът Синята коалиция Веселин Методиев.

По думите на Методиев, „президентът трябва да пази институционалния ред, той е извършил акт от висок ранг, защото се стреми да пази страната от тази криза, която се беше разразила".