Тя коментира катастрофата в София, при която загинаха две млади жени
Говорителят на главния прокурор Иван Гешев Сийка Милева коментира жестоката катастрофа в София, при която загинаха две млади жени. Главният прокурор Иван Гешев ще възложи разследването на тежкия пътен инцидент на екип от следователи от Национална следствена служба.

"Поредните две жертви на пътя – млади жени. Липсата на съответната инициатива от страна на законодателната власт, е в основата на продължаващото грубо погазване на правилата за движение по пътищата. Съчувствието няма да компенсира безвъзвратно загубения човешки живот, още повече, че и ние като общество не сме направили достатъчно, за да осъществим навременната превенция срещу извършителите на подобни престъпни деяния", заяви тя.

Избягалият шофьор от тежката катастрофа в София все още се издирва

"В рамките на последните две години главният прокурор отправи към народните представители експертни предложения в областта на престъпленията по транспорта, целящи завишаване на наказанията при управление на моторно превозно средство след употреба на алкохол и/или наркотични вещества. Бе предложено и създаването на нова разпоредба за отнемане в полза на държавата на моторното превозно средство, когато то е собственост на дееца", посочва Милева.

По думите ѝ тези предложения и към момента отлежават на бюрата на народните представители и никой не им обърна внимание." Единствено това бе използвано като повод правосъден министър да внесе във ВСС поредното искане за отстраняването на главния прокурор, и то, защото е издал методически указания за подобряване на организацията на работа на прокуратурата по прилагане на разпоредбите, касаещи досъдебни производства, образувани за престъпления по транспорта", каза още тя.

Братът на избягалия шофьор пред NOVA: Кара яростно, но винаги е бил отговорен

"Всички сме свидетели на ръста и динамиката на престъпленията по транспорта, на многобройните трагични инциденти, които засягат правото на живот и имат най – тежките последици за жертвите, пострадалите и техните близки. Подвеждането на престъпления по транспорта, извършени след употреба на алкохол или наркотични вещества, под съставите за непредпазливи деяния има за резултат занижени наказания, несъответни на обществената им опасност, което е крайно несправедливо, логично руши доверието на обществото в съдебната система и е знак за наложителни законодателни промени. Очакваме органите на МВР да издирят извършителя на поредното тежкото престъпление на пътя, довело до загубата на два човешки живота", заяви говорителят на Иван Гешев. 
Прокуратура на Република България