Сигнал за отказан прием в две болници на 9-месечно бебе в тежко състояние. Майка твърди, че през нощта детето й е било с 40 градуса температура, сатурация под нормата и не е можело да диша нормално. Тя отишла спешно първо в „Пирогов”, а после и в „Александровска” болница, като и от двете лечебни заведения са отказали прием. В крайна сметка детето е прието във Втора градска болница, където е и към този момент, посочва NOVA.

„В момента синът ми е в стабилно състояние. На 12 май той, без никаква причина, вдигна температура 38-39 градуса. След преглед личният лекар установи, че той има бронхит и ни изписа лекарства. Часове по-късно обаче детето ми вдигна 40 градуса температура, която първоначално овладях, но след това температурата отново се вдигна”, разказа майката на детето Арша Йорданова.

Заради грешни дати: Семейство се оказа без право на ваксинационен сертификат

Притеснената майка решава да се отправи към спешния кабинет на „Пирогов”, където детето е прегледано, но е пренасочено към „Александровска” болница поради липса на места. От „Пирогов” отговориха, че детето е било с остър бронхиолит и му е предписана хоспитализация.

„В „Александровска” болница лекарката прегледа детето по-неглижиращо и ми каза, че нищо му няма. Изписа ни лекарства и ни изпрати да се лекуваме вкъщи. Детето беше с предгърчови тикове”, сподели майката.

От болница „Александровска” заявиха за NOVA, че по време на прегледа детето не е било за хоспитализация. След посещението в лечебното заведение, родителите се отправят към Втора градска болница. Там детето е прието в много тежко състояние и със затруднено дишане. Веднага е поставено на кислородно дишане.

Новаторска трансплантация на сърце спаси двумесечно бебе

„Лекарите тук ми казаха, че ако не бях дошла навреме, детето нямаше да е живо. Благодарна съм на целия екип за голямото внимание. Има много добри доктори, но има и някои, които неглижират всеки пациент”, смята Арша.

Бебето ѝ ще остане за лечение в болница още няколко дни, след което ще бъде изписано. А Арша ще подаде жалба срещу болниците и ще търси правата си.
 
NOVA