Шуменци източвали социални помощи от страна членка на ЕС
Шуменци източвали социални помощи от страна членка на ЕС / ОД на МВР-Шумен
Шуменци източвали социални помощи от страна членки на ЕС
59614
Шуменци източвали социални помощи от страна членки на ЕС
  • Шуменци източвали социални помощи от страна членки на ЕС

Служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност" и „Противодействие на криминалната престъпност" при ОДМВР-Шумен установиха схема за източване на социални помощи от страна членка на ЕС. В нея, независими един от друг, са участвали двама мъже от Шумен.

Схемата, по която са действали мъжете, е една и съща. Под предлог, че ще им намерят работа двамата шуменци водели в чужбина хора от близките на Шумен села. Там ги регистрирали и подавали молби за социални помощи. След като хората получили банковите карти, от които да теглят средствата, „работодателите" им ги вземали, плащали им известна сума и ги връщали в България, а те продължавали да теглят социалните им помощи.

При претърсване в дома на 38-годишен шуменец са открити 10 банкови карти. В дома на друг мъж от Шумен, който е на 41 години, са намерени и иззети 12 банкови карти. Мъжете са използвали част от тях без съгласието на титулярите. И в двамата са открити списъци с имена, срещу които са изписани четири цифрени числа, най-вероятно PIN кодове на картите. В хода на разследването са разпитани над десет свидетели, част от които и пред съдия. Пред разследващите свидетели по двата случая обяснили, че са водени в чужбина под предлог, че ще им бъде намерена работа, или „ да изкарат някой лев". Пътните разходи били за сметка на „работодателя", като към страната са тръгвали не по-малко от двама души.

При пристигане на място хората били адресно регистрирани, след което подавали молби за социални помощи. След известен период от време получавали банкови карти, с които да си ги теглят. Веднага след това „работодателите" вземали картите на хората, давали им между 300 и 500 евро и ги връщали в България. От картите, които оставали в тях, „работодателите" продължавали да теглят пари. Само от „социалните помощи" на трима души единият от „предприемачите" изтеглил близо 19 000 евро.

Работата по документиране на случая продължава. Двамата шуменци са задържани за 24 часа.

Други новини от Шумен