Ще се отучват ли допълнителните неучебни дни?
Ще се отучват ли допълнителните неучебни дни? / БГНЕС, архив

Няма да се отучва по време на междусрочната ваканция заради допълнителните дни, обявени за неучебни след коледната ваканция, заяви пред журналисти заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов.

Той обясни, "че няма да се отучва, а ваканцията в този си вид, в който е, е регламентирана по следния начин: за два дни министърът би могъл да издаде заповед, за три дни - кметът на населеното място, а за два дни - директорът на училището". Това са общо седем учебни дни, които са защитими, резервни дни и за тях не се налага някакво наваксване или отучване, но е необходимо преструктуриране на учебното съдържание, каза Стаматов.

Край на ваканцията за учениците от 27 общини, но за останалите продължава

Вицепремиерът и министър на образованието и науката в оставка Меглена Кунева каза, че днес се учи в 27 общини в страната.

Кризисният щаб към кмета на столицата се събира във вторник, за да вземе решение дали ще се учи в София-град на 11 януари, каза заместник-министър Стаматов. Той отбеляза, че в курортните ни градове - Банско, Чепеларе, Разлог, се учи и "това е една емблема, че за тях снегът е нещо прекрасно и великолепно, а ниските температури са добре дошли".

Силно се надявам, че грипът ще приключи по-бързо, защото няма нищо по-важно от здравето на учениците и такива допълнителни ваканции, които са интересни и приятни за учениците, са предизвикани от екстремни ситуации, коментира Диян Стаматов.

Източник: БТА