Ще подлагат ежегодно учителите на преглед за психични заболявания
Ще подлагат ежегодно учителите на преглед за психични заболявания / DarikNews.bg, архив
Ще подлагат ежегодно учителите на преглед за психични заболявания
91053
Ще подлагат ежегодно учителите на преглед за психични заболявания
  • Ще подлагат ежегодно учителите на преглед за психични заболявания

Учителите ще подлежат на ежегоден медицински преглед за психични заболявания и отклонения, които могат да бъдат опасни за живота и здравето на децата и учениците. Това е предвидено от промени в Наредба 4 на Министерството на здравеопазването, която е обнародвана в "Държавен вестник".

Зам.-министърът на образованието Диян Стаматов обясни пред Дарик, че в списъка със заболявания влизат 9 диагнози, сред които шизофрения, педофилия, епилепсия и други. Той е категоричен, че от просветното министерство са доволни, че от МЗ са се съобразили с новия Закон за училищното образование и точно болестите, които са опасни за децата, са влезнали в този списък.

По думите на Диян Стаматов всички учители трябва да предоставят на директорите на учебните заведения медицински документ, който удостоверява тяхното психично здраве в началото на учебната година.

"Не бива да се работи с учители в подобна среда, които имат подобни заболявания. Изключително добре е, че здравното министерство се съобрази с периода, който изисква новият закон, за да подготви точно тези заболявания, които са опасни за децата. Това са шизофренично разстройство, психични и поведенчески разстройства, епилепсия, психични разстройства на личността и поведението разстройство на сексуалното влечение - педофилия, органични и психични разстройства като деменция и болест на Алцхаймер и белодробна с туберкулоза с бацилно отделяне. Това са девет много опасни заболявания за работа с деца в училищна и детска възраст", обобщи Стаматов.

Това не са заболявания, които касаят много хора, уточни още зам.-министърът.

"Това не означава, че това са заболявания, които касаят много хора, но за съжаление има работещи в системата на образованието, които притежават такива заболявания. Съвсем естествено е, че здравното министерство е регламентирало един разумен срок, който трябва винаги да се спазва за преглеждане. Това е всяка календарна година. В началото на учебната година до 30 септември да се извършват профилактични прегледи за тези заболявания", уточни той.

"За хората, които започват работа, се изисква по Кодекса на труда да представят медицински документ, че не притежават едно от тези изброени заболявания", уточни още Диян Стаматов.