„Булгаргаз“ предложи цената на газа да се увеличи с 36% през октомври
Окончателно: Природният газ поскъпва с 36% от 1 октомври. Това реши Комисията за енергийно и водно регулиране. Това съобщиха от пресцентъра на КЕВР.

Решението е във връзка с подаденото от "Булгаргаз" заявление за утвърждаване на цена за месец октомври 2021 г. в размер на 94,54 лв./MWh, по която общественият доставчик ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Малко по-рано днес „Булгаргаз“ внесе заявление за утвърждаване цената на природния газ за месец октомври в размер на 94,54 лв. Увеличението спрямо септември е в размер на 36,22%. Това съобщи на брифинг Николай Павлов, изпълнителен директор на „Булгаргаз“.

Цената на газа в Европа счупи исторически рекорд

По негови думи, въпреки това увеличение, „Булгаргаз“ ще продава природния газ с от 26 до 30% по-евтино в сравнение с цените на европейските газови пазари. А това се постига в резултат на включените договори и съставния микс, по който „Булгаргаз“ ценообразува, посочи той.

Павлов каза още, че от началото на 2021 г. цените ни са с над 20% по-ниски цени от европейските газови пазари.

Предлагат ново поскъпване на природния газ през октомври

573 млн. лева българският потребител се очаква да заплати по-малко в сравнение с разходите, които българите биха имали, ако закупуваха на европейските цени

Увеличената цена на природния газ за октомври отразява тенденцията за продължаващо рязко нарастване на цените на синьото гориво на международните газови пазари, се казва още в съобщението на КЕВР. Данните показват, че през месец септември цените на синьото гориво на тези пазари са нараснали с над 50%

Само преди няколко дни предложението в доклад на КЕВР бе цената на природния газ от 1 октомври да бъде в размер на 80,28 лв./MWh  (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) или поскъпване с малко над 16%. За предходния месец септември утвърдената от регулатора цена е 69,40 лв./MWh.