Румен Радев
Румен Радев
Трета поредна седмица ние сме с най-ниска цена в Европа, заедно с Полша. Бизнесът се притеснява от това покачване на цените на електроенергията и суровините. Това е голяма предизвикателство и за тях, но и за домакинствата. Но, вече има от тези краткосрочни мерки, които предприе служебното правителство, за да успокои цените.

Това заяви президентът Румен Радев по време на посещението му в Кърджали.

Еврокомисар обясни защо са толкова високи цените на тока и газа

Радев също така се обяви за удължавана не срока, който страната ни е дала на ЕК за затваряне на въглищните електроцентрали.

Президентът подчерта, че комисията има изискване към всички държави в съюза да предоставят дата за затваряне на въглищната си енергетика и това е обвързано с получаването на финансиране по Плана за възстановяване и развитие. "У нас това е свързано и с решаването на огромен социален проблем, за който трябва да се намери възможно най-доброто решение за България. Въглищната енергетика гарантира към момента нашата автономност и независимост от колебанията на цените в международен план", категоричен бе Радев.

КТ „Подкрепа”: Скъпият ток може да доведе до фалит ВиК дружествата

Президентът смята, че трябва да направим необходимото, за да може максимално дълго да работят въглищните централи. "2036 година е решението на предишните управляващи, което е внесено като срок в ЕК. Моето мнение е, че ние трябва да се борим този срок да бъде удължен. Така да бъде организирано това производство с намаляване на вредните емисии, че да можем да понесем цената, която расте постоянно", посочи още държавния глава.

Румен Радев допълни, че страната ни трябва да внесе Плана за възстановяване и развитие в ЕК възможно най-скоро, дори ако се наложи това да бъде направено от служебното правителство.